Нови председник Перуа положио заклетву

ЛИМА: Амбасадор Перуа у Канади и потпредседник те јужноамеричке земље, Мартин Вискара, положио је заклетву за председника Перуа, након што је перуански конгрес прихватио оставку бившег председника Педра Пабла Кучињског.
Novi predsednik Perua Foto: AP Photo/Rodrigo Abd
Фото: AP Photo/Rodrigo Abd

Вискара је положио заклетву око 13 часова по локалном времену, јавља АП.Његове присталице дочекале су га на аеродрому са великом тортом у бојама перуанске заклетве. Дочекао га је и бенд, уз повике присталица "Перу је са Вискаром", јавља агенција.

"Уз веру и оптимизам, Перу ће увек ићи напред", рекао је Вискара у кратком обраћању из свог дома.Посланици перуанског Конгреса прихватили су раније, великом већином, оставку председника Перуа Педра Пабла Кучињског.Само 12 посланика гласало је против прихватања оставке Кучињског, док се 105 посланика изјаснило да прихвата оставку на данашњој ванредној седници, јавља АП.

Кучињски је јуче поднео оставку да би избегао председнички опозив, а перуански тужиоци затражили су од судије да му се забрани излазак из земље.Бивши инвеститор са Вол стрита, Кучињски, виђен је јуче како излази из зграде владе, након што је перуанском Конгресу понудио оставку, која је данас прихваћена.

Тужиоци желе да Кучињски остане у Перуу док се заврши истрага о наводима о корупцији, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.Кучињски је првобитно демантовао кривицу, међутим, након што се појавио снимак на којем он и његов адвокат наводно купују гласове, Ројтерс констатује да је изгубио сваку шансу да "преживи" гласање о опозиву, којим би био смењен.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести