Од четвртка југ Калифорније погодило више од 4.700 потреса

ЛОС АНЂЕЛЕС: Од четвртка јужну Калифорнију погодило је више од 4.700 потреса, укључујући најјачи снаге 7,1 степени Рихтерове скале, а тло ће наставити да подрхтава и наредних месеци.
kalifornija pozar
Фото: Tanjug/AP

"Догађају се (потреси) сваких 30 секунди, сваког минута", рекао је геофизичар из Америчког сеизмолошког завода Џон Белини, преноси ЦНН.

Први јачи потрес од 6,4 степени догодио се у четвртак, а у петак увече југ Калифорније погодио је земљотрес од 7,1 степен. У првом сату после тог најјачег потреса уследила су још три потреса магнитуде преко пет - један од 5,5 и два од 5,4 степена.

Сеизмолог Игил Хоксон каже да научници верују да ће и у наредних шест месеци ово подручје погодити више од 30.000 потреса магнитуде 1 или веће.

Према његовим речима, вероватноћа да ће се догодити земљотес од седам степени наредне седмице опала је на три процента, преноси АП.

Са друге стране, вероватноћа за потрес од шест степени је 27 одсто, тако да се могу очекивати један или два таква земљотреса следеће недеље.

Недавни земљотрес је, према проценама сеизмолога, најјаци потрес који је погодио Калифорнију у последњих 20 година.

Гувернер Калифорније Гевин Њузом прогласио је данас ванредно стање у јужном делу Калифорније који је претрпео значајну штету у петак, у земљотресу јачине 7,1 степен.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести