ОРБАН ИЗРИЧИТ За педофиле не сме бити милости!

БУДИМПЕШТА: Мађарски премијер Виктор Орбан поднео је данас уставни амандман којим би се спречило помиловање осуђених за злочине над малолетницима, додајући да је његово лично уверење да ''не сме бити милости за педофиле''.
Viktor Orban, yt
Фото: Youtube printscreen/ Orbán Viktor

Он је рекао да је покренута дебата о овлашћењима председничког помиловања, додајући да "сада није потребно да будемо адвокати, већ да се ствари одреде јасно и недвосмислено'', пренела је агенција МТИ.

Орбан је амандман поднео након што су опозиционе странке у Мађарској повећале притисак на председницу земље Каталин Новак, уз поруку да више није подобна да обавља председничку функцију након што је прошле године помиловала бившег заменика директора државног дечјег дома, који је осуђен на више од три године затвора због помагања у прикривању случаја сексуалног злостављања које је починио директор те установе, а који је и сам осуђен на осам година због злостављања најмање десеторо деце у периоду од 2004. до 2016. године, наводи АП.

Новак, која га је помиловала заједно са још двадесетак других поводом посете папе Фрање Мађарској у априлу 2023. године, негирала је да је поступила непрописно и одбацила позиве за формално образложење своје одлуке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести