ПАЛА ЈОШ ЈЕДНА ОСТАВКА У МАЂАРСКОЈ После председнице државе, у знак подршке с дужности се повлачи и МИНИСТАРКА ПРАВДЕ (ФОТО)

После вести да је мађарска председница Каталин Новак поднела оставку, у тој одлуци је подржала бивша министарка правде и посланица у мађарском парламенту.
v
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, како је навела Јудит Варга на свом Фејсбук налогу, на овај корак се одлучила јер је била на позицији министра правде када је Каталин Новак потписала решење о помиловању особе осуђене за прикривање злочина које је починио сексуални напасник у дому за децу.

Председница Републике Мађарске поднела је данас оставку. Од промене система, за валидност појединачне одлуке председника о помиловању потребан је супотпис министра правде.

Наставила сам више од 25 година стару праксу коју министар правде признаје, а када је реч о председниковој одлуци о помиловању. Преузимам политичку одговорност за потписивање одлуке председника - написала је Варга на свом налогу.

 

Она је додала да се повлачи из јавног живота, подноси оставку на посланички мандат и на вођење листе ЕП.

Подсећамо, мађарски премијер Виктор Орбан поднео је пре два дана уставни амандман којим би се спречило помиловање осуђених за злочине над малолетницима, додајући да је његово лично уверење да ''не сме бити милости за педофиле''.

Дневник/Курир /Параметар

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести