Папа Фрања позвао на поштовање права домородачких народа

РИМ: Папа Фрања изјавио је данас да га је заболело откриће посмртних остатака 215 деце у бившој католичкој школи за домородачке ученике у Канади, и позвао на поштовање права и културе домородачких народа.
papa franja, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Alešandra Tarantino)

Он је позвао канадске политичке и католичке верске вође да одлучно сарађују како би расветлили тај случај и да траже помирење и исцељење.

Папа Фрања је, обраћајући се ходочасницима и туристима на Тргу Светог Петра у Риму, рекао да се осећа блиским канадском народу који је трауматизован шокантном вешћу.

Он, ипак, није упутио директно извињење, што су многи Канађани тражили од Католичке цркве, због њене улоге у раду резиденцијалних школа, које су функционисале од 1831. до 1996. године, а које су, у име канадске владе, водиле разне хришћанске цркве.

Откриће остатака деце у индијанској резиденцијалној школи Кемлупс у Британској Колумбији, која је затворена 1978. године, поново је отворио старе ране и подгрејало негодовање у Канади због недостатка информација и одговорности.

Резиденцијални школски систем насилно се одвојио око 150.000 деце из њихових породица.

Многи су били изложени злостављању, силовању и неухрањености у оквиру онога што је канадска Комисија за истину и помирење 2015. године назвала културним геноцидом.

Борис Белич
06.06.2021 • 21:25
Да папа је изјавио да га то боли али се није извинуо домороцима за злодела која је римикатоличка црква нанела донороцима. Шта је са србима???
EUR/RSD 117.5780
Најновије вести