Папа позвао лидере да новац за оружје искористе за пандемију

ВАТИКАН: Папа Фрања позвао је данас светске лидере да средства намењена наоружању преусмере на решавање проблема у вези са пандемијом, као и за набавку вакцина за становнике најсиромашнијих држава, преноси Ројтерс.
papa franja, tanjug ap
Фото: Papa Franja, foto: Tanjug (AP Photo/Andrew Medichini)

У поруци поводом Светског дана мира Римокатоличке цркве, који се слави 1. јануара, папа је такође поновио позив за формирањем глобалног фонда са новцем намењеном набавци оружја који ће бити искоришћен за искорењивање сиромаштва.

"Колико средстава се троши на наоружање, посебно нуклеарно оружје, која могу да буду искоришћена за много важније приоритете, као што је обезбеђивање безбедности појединаца, промоција мира и интегралног људског развоја, борба против сиромаштва и пружање здравствене заштите", навео је папа.

Он је додао да су глобални проблеми, попут актуелне пандемије корона вируса и климатских промена, само учинили видљивијим ове изазове.

Најсиромашније нације не би требало да буду остављене да заостају у борби против пандемије, истакао је папа.

Он је такође одао почаст медицинском особљу и другим особама које су на првој линији фронта у борби против пандемије, посебно онима који су због тога изгубили живот.

Порука поводом Светског дана мира Римокатоличке цркве се сваке године шаље председницима, владама, интернационалним организацијама и другим религијама, а ове године она носи назив "Култура бриге као пут ка миру".

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести