Папа Фрања именовао Славка Вечерина за суботичког бискупа

СУБОТИЦА: Прес служба Свете Столице у Ватикану објавилаје да је папа Фрања прихватио оставку досадашњег суботичког бискупа, монсињора др Јаноша Пензеша, а да је на ову дужност именовао монсињора Славка Вечерина. То је саопштено на конференцији за новинаре која је одржана у дворишту катедрале св. Терезије Авилске, седишту Суботичке бискупије.
biskupija
Фото: РТВ

Славко Вечерин, шездесеттрогодишњи Суботичанин, завршио је католичку теологију у Загребу, а рукоположен је за свештеника 1983. године. Од тада је вршио службе свештеника у Сомбору, Бачу у седишту бискупије у Суботици, у Бајмоку, а од 2016. године поново у Сомбору. Од 1994. до 2006. био је секретар Суботичке римокатоличке бискупије, а од 2005. је генерални викар (први помоћник) бискупа Пензеша.

"Радостан сам што је управо мој дугогодишњи сурадник именован мојим наследником. Он ми је прво, кроз 12 година, био тајником, а потом 15 година генералним викаром. У тому видим својеврсно признање и врједновање свега онога око чега сам се трудио, а скупа са мном и сви свећеници и вјерници-лаици кроз протеклих више од 30 година моје пастирске службе", изјавио је монсињор др Јанош Пензеш, бивши суботички бискуп.

Монсињор Славко Вечерин изразио је захвалност Светој Столици због именовања на нову дужност.

"Захваљујем овом приликом папи Фрањи, поглавару Свете Столице, на повјерењу које ми је исказано, повјеравајући ми ову, веома одговорну, службу суботичког бискупа", рекао је монсињор Славко Вечерин, новоименовани суботички бискуп.

Монсињор Славко Вечерин завшио је студије филозофије и богословије на Католичком богословском факултету у Загребу, а од 1983. године, када је рукоположен за свештеника Суботичке бискупије, обављао је низ значајних свештеничних дужности у Суботици, Сомбору, Бајмоку и Бачу.

Док не буде рукоположен и не преузме нову дужност, Суботичку бускупију ће, сада као апостолски управитељ, водити монсињор др Јанош Пензеш.

(РТВ)

Marija
08.09.2020 • 22:17
To je jako lepa vest.Dugo smo cekali novog biskupa ,Fala svevisnjem GOSPODINU BOGU i PAPA FRANJI sto nam je odredio ovako dobrog svecenika da vrsi duznost biskupa,
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести