Перовић: РС намерава да набави милион руских вакцина

Шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је да Српска намерава да набави милион руских вакцина против вируса корона "Спутњик пет"
banjaluka, tanjug
Фото: Tanjug/ T.Valič, arhiva

БАЊАЛУКА: Шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је да Српска намерава да набави милион руских вакцина против вируса корона "Спутњик пет", које би већ до краја године требало да буду доступне становништву.

Перовић каже да је у незваничним разговорима добио информацију да се вакцина разрађује у правцу да имунитет онога који је прими траје што дуже."Чекамо те резултате да видимо колико ће трајати имунитет, годину, две или можда дуже", рекао је Перовић за бањалучки Глас Српске.

Он је навео да је у име Представништва Српске упутио захтев на адресе три произвођача вакцине, а један од њих је онај који је први саопштио да је разрадио вакцину.

"Разговарао сам с њиховим руководством и послао званичан захтев у име Републике Српске да смо заинтересовани да добијемо вакцину када она буде сертификована.

Осим тога, и председник Владе Српске Радован Вишковић послао је званичан допис посредством Амбасаде Руске Федерације у БиХ. "Премијер је рекао да би милион комада вакцине за почетак било довољно", каже Перовић.

Говорећи о негативним коментарима у Федерацији БиХ у вези с руском вакцином, Перовић је навео да не може да коментарише ту ирационалну политику, те да не зна зашто су коментари негативни ако неко има неки добар производ, поготово када је реч о здрављу.

"Колико знам били су против и руских лекова. Они гледају на Русију као на неку средњевековну државу, а Русија у ствари има једну од највиших технологија. Институт у Новосибирску, који је један од водећих у свету за имунологију, направио је многе лекове. Имају производе по западним лиценцама који су много јефтинији него на Западу", рекао је Перовић.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести