Пет земаља ЕУ тражи преговоре о расподели вакцина

БРИСЕЛ: Лидери Аустрије, Словеније, Чешке, Летоније и Бугарске позвали су данас на преговоре међу лидерима Европске уније о дистрибуцији вакцина унутар 27-чланог блока, незадовољни досадашњом расподелом.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Аустријски медији пренели су данас да су петорица лидера упутили заједничко писмо председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и председнику Европског савета Шарлу Мишелу. До тога је дошло након што се аустријски канцелар Себастијан Курц у петак пожалио да су, иако се ЕУ договорила о дистрибуцији вакцина по становнику, неке земље примале знатно више од других, преноси Гардијан.

У писму се наводи да би, "ако би се овако наставило, погоршала ситуација створиле велике разлике међу државама чланицама до овог лета“.

Аустријско министарство здравља, којим управља Курцов мањи коалициони партнер, било је међу онима који су одбацили Курцову критику, тврдећи да су преговори о дистрибуцији вакцина били „уравнотежени и транспарентни“.

АстраЗенека најављује мање испоруке

ЕУ се суочава с новим проблемима у свом програму вакцинације против корона вируса након што је британско-шведски фармацеутски гигант АстраЗенека најавио да ће производни проблеми и ограничења извоза смањити планиране испоруке вакцине те компаније.

Како наводи британски Гардијан, АстраЗенека већ има проблема јер је неколико земаља обуставило коришћење те вакцине због страха од крвних угрушака, чак иако је Светска здравствена организација рекла да нема разлога да се престане с њеним коришћењем.

Данска, Норвешка и Исланд, као и Бугарска и Румунија, суспендовале употребу вакцине из предострожности, а и Индија је најавила да ће извршити дубљу ревизију нежељених ефеката након вакцинације следеће недеље.

АстраЗенека је за најновији заостатак окривила производне проблеме и ограничења извоза, а то представља велики застој у напорима у борби против пандемије која је однела 2,6 милиона живота широм света, констатује Гардијан.

Компанија је раније упозорила да се суочава с недостацима из европског ланца снабдевања због "резултата нижих од очекиваних у производном процесу“ и надала се да ће делимично надокнадити набавку вакцина из своје глобалне мреже.

Нажалост, ограничења извоза ће смањити испоруке у првом кварталу и вероватно ће утицати на испоруке у другом кварталу, наводи се у саопштењу компаније.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести