Пленковић: Желимо руску вакцину, чекамо одобрење ЕМА

ЗАГРЕБ: Хрватски премијер Андреј Пленковић потврдио је данас да је Влада обавила иницијалне разговоре с руском страном о набавци вакцине „Спутњик Ве“.
plenkovic
Фото: Танјуг (Видео)

Ако та вакцина добије одобрење Европске агенције за лекове (ЕМА), желимо да будемо у позицији да попунимо садашњи недостатак цепива, казао је Пленковић, преноси агенција Хина.

Уз оцену да је у медијима много "какофоније" у вези с руском вакцином, премијер је нагласио да је хрватска Влада протеклих месеци радила на томе да осигура довољне количине за целу популацију што је, подсетио је, била и њена одговорност.

"Хрватске је чланица Европске уније, процедура заштите здравља наших суграђана додатно је ојачана тиме што сви лекови и вакцине које долазе на наше тржиште пролазе филтере и контроле Европске агенције за лекове, а у том процесу учествује и хрватска Агенција за лекове и медицинске производе (ХАЛМЕД)", изјавио је Пленковић.

Оценио је да је Хрватска сада у позицији да, не својом кривицом, спорије долази до вакцина на нивоу ЕУ, те да Влада жели да види које су друге могућности за евентуалну набавку вакцине која, попут Спутњика, може бити доступна.

Пленковић је потврдио да је Влада успоставила иницијалне контакте с руском страном, рекавши да ће ресори здравства и иностраних послова послати одређене упите и захтеве руској страни. Додао је да Русија тренутно контактира с агенцијом ЕМА на нивоу тзв. научног одбора, а у том процесу ће учествовати и ХАЛМЕД.

Он је рекао да Влада жели да буде одговорна за све аспекте, нарочито када је реч о здравству и сигурности грађана.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести