Почели маршеви и протести у Барселони

БАРСЕЛОНА: Барселона и цела североисточна Каталонија блокирани су данас због бројних штрајкова и демонстрација организованих у знак протеста због пресуде каталонским сепаратистима.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Bernat Armangue)

Општи штрајк организаован је на позив синдиката који заговарају независност Каталоније, а хиљаде демонстраната пристиже у Барселону где ће увече у масовном протесту затражити ослобођење затворених каталонских сепаратиста, преноси АП.

Шпанске власти саопштиле су да је отказано 57 летова, а учесници протеста су још јутрос затворили границу с Француском и још најмање 25 саобраћајница.

Значајно је смањен и број полазака возова, а бројне продавнице и фабрике су такође затворене.

Затворена је и чувена катедрала архитекте Антонија Гауде Саграда фамилиа (Света породица) јер су демонстранти блокирали улаз у њу.

Аутопутеве који воде ка граду окупирали су учесници пет маршева организованих из других каталонских градова, а њима су се придружили и пољопривредници на тракторима.

Здравствени званичници навели су да су у протестима одржаним у четвртак увече повређене 42 особе, као и да је ухапшено 16 особа, од којих је осам послато у затвор.

Министар унутрашњих послова Фернандо Гранде Марласка изјавио је да власти прате једну мању групу која изазива инциденте на специфичним местима.

Фото: Танјуг (AP Photo/Manu Fernandez)

Он је додао и да туристи без проблема и страха за безбедност могу да посећују Барселону.

Како је додао, смањење потрошње струје пало је у петак за седам посто, што је, према његовим речима, показатељ да штрајк нема већег утицаја.

У понеђељак је Врховни суд у Мадриду осудио деветеро каталонских лидера на затворске казне од девет до 13 године због организовања референдума о независности 2017. године, а од тада су у Барселони почели протести у којима је том граду нанета штета од 1,5 милиона евра.

Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)
EUR/RSD 117.3271
Најновије вести