Почело издавање ЕУ дигиталних ковид сертификата

БРИСЕЛ: ЕУ данас је поренула систем за верификацију дигиталних ковид сертификата који ће се користити прилком путовања унутар ЕУ.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Иако је ће уредба о примени дигиталних сертификата, као средства за повратак слободног кретања унутар ЕУ, ступити на снагу 1. јула, већ данас је седам држава чланица - Бугарска, Чешка, Данска, Немачка, Грчка, Хрватска и Пољска - одлучило да се повеже са системом и започело издавање првих ЕУ сертификата.

У Европској комисији напомињу да ће се друге земље чланице поступно, према сопствениним техничким могућностима, прикључивати заједничком систему.

Паралелно са тим, Комисија ће наставити да пружа техничку и финансијску подршку државама чланицама да се повезују на заједнички систем.

У Бриселу најављују почетак преговора са трећим земљма о међусобном признавању дигиталних сертификата о вакцинацији како би се грађанима олакшало путовање овог лета.

Препорука Европске комисе је да до тренутка постизања споразума о међусобном признавању сертификата, земље чланице прихвате валидан документа о вакцинацији грађана трећих земља.

Препорука је да се прихавате све вакцине одобрене од стране Европске агенције за лекове (Фајзер, Астра Зенека, Модерна, Џосон и Џонсон) као и оне које је СЗО одобрила за хитну употребу (Синофарм), а о томе одлучују појединачно земље чланице у које се путује.

Носилац потврде о вакцинацији мора да је примо све препоручене дозе вакцине најмање 14 дана пре путовања.

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести