ПОСЛЕ ЦЕЛОДНЕВНЕ ВОЈНЕ ОФАНЗИВЕ Азербејџан прогласио победу у Нагорно-Карабаху

Азербејџан је данас прогласио победу након 24-часовне војне офанзиве у Нагорно-Карабаху, током које је Баку ударио на регион који контролишу Јермени, пише "Катимерини".
1
Фото: Tanjug/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Јерменско руководство Нагорно-Карабаха пристало је јутрос на предлог о прекиду ватре у покушају да спречи даље крвопролиће док су азербејџанске снаге напредовале у отцепљеном региону.Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да његова земља није била укључена у припрему текста споразума о прекиду ватре. Он је такође поновио да Јерменија нема трупе у Карабаху од августа 2021.

Према Министарству одбране Азербејџана, на које се позивају државни медији, јерменска страна Карабаха пристала је да "одложи оружје, напусти своје борбене и војне положаје и потпуно се разоружа".Осим тога, како је навело министарство, "јединице јерменских оружаних снага напустиће територије Азербејџана и илегалне јерменске оружане групе ће бити расформиране".У саопштењу, руководство Нагорно-Карабаха под контролом Јерменије наводи да је Азербејџан нанео жртве и заузео стратешке положаје, чак и док су се његове трупе бориле да одрже одбрамбену линију.

"Нажалост, одбрамбена војска је забележила губитке", рекли су званичници Карабаха из Јерменије. "Непријатељ је у неким тачкама успео да продре у одбрамбене истурене положаје, заузевши неколико висова и стратешких путних раскрсница", додају они.

"У тренутној ситуацији, акције међународне заједнице у правцу окончања рата и решавања ситуације су недовољне", подвукли су они."Узимајући ово у обзир, власти Републике Арцах прихватају предлог команде руских мировних снага за прекид ватре", наводи се у саопштењу председничке канцеларије Нагорно-Карабаха, које цитира "Политико".Кремљ је, са своје стране, одговорио на оптужбе да није урадио довољно, истичући да се ради о "дејствима Азербејџана на његовој територији".Осим тога, Москва је саопштила да су њене мировне снаге помогле да се безбедно уклони 2.000 цивила из Карабаха.

(Катимерини/Блиц)

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести