ПОСЛЕ ПРОЗИВКЕ ТРАМПА ШОЛЦ ИПАК ПОПУСТИО: Немачка ће издвојити два одсто БДП за НАТО

ДИЗЕЛДОРФ: Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да одбрамбене компаније могу да рачунају на то да ће његова влада повећати војну потрошњу и да ће испунити обавезу да издвоји два одсто БДП-а за НАТО.
AP Photo/ Steffi Loos/ Pool/Olaf Solc
Фото: AP Photo/ Steffi Loos/ Pool/Olaf Solc

Шолц је то изјавио након што је Доналд Трамп, фаворит да постане републикански кандидат на изборима у новембру, прошле недеље рекао да не би заштитио чланице НАТО од будућег напада Русије ако оне не доприносе Алијанси у довољној мери, пренео је Ројтерс.

Шолц је казао да се Немачка и европска одбрамбена индустрија морају пребацити на масовну производњу оружја пошто је рат у Украјини открио како се европски произвођачи боре да задовоље потражњу за муницијом.

Немачки канцелар је био у посети будућој локацији Рајнметалове фабрике оружја у централној Немачкој.

"Морамо да пређемо са производње на производњу великих размера одбрамбене опреме", рекао је Шолц.

Он је истакао да не само САД, већ и све европске земље морају да учине још више да подрже Украјину.

"До сада дата обећања нису довољна. Само моћ Немачке није довољна", додао је Шолц.

Он је рекао да војска и немачка одбрамбена индустрија могу сада да се поуздају на посвећеност Берлина да испуни циљ о издвајању два одсто БДП за НАТО.

"То је хитно потребно. Јер колико год ова реалност била сурова: ми не живимо у временима мира", казао је Шолц.

Он је додао да европске државе морају да обједине своје наруџбине оружја како би помогле индустрији да испуни дугорочне обавезе.

Рајнметал, један од највећих произвођача артиљерије и тенковских граната на свету, почео је да повећава производњу након руског напада на Украјину, када је потреба за муницијом погоршала недостатак оружја и оставила европске произвођаче да се боре да задовоље потражњу.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести