ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ УПОЗОРАВА Зеленски: Не би се рат брзо завршио уколико би се Украјина одрекла територија

КИЈЕВ: Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас да је руски утицај "пробио амерички политички систем" и одбацио идеју, коју, како је навео, подржавају савезници Доналда Трампа, да би Украјина могла брзо да оконча рат тако што би се одрекла великог дела своје територије.
1
Фото: Tanjug (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Зеленски је додао да је позвао Трампа, преко посредника, да допутује у Украјину, као и да је бивши председник САД изразио интересовање, али да још није рекао да ће доћи.

Он је истакао да је спреман да чује Трампове предлоге о рату, али је истакао и да је веома скептичан.

"Уколико је план да само дамо наше територије, а таква је идеја, то је онда врло примитивна идеја", рекао је Зеленски у интервјуу за издања медијске куће Аксел Шпрингер.

Он је додао да су му потребни "врло јаки аргументи".

"Не треба ми фантастична идеја, треба ми реална идеја, јер су људски животи на коцки. Сваки договор којим би се само одрекли територије у корист руског председника Владимира Путина, а да се заузврат окончају непријатељства, отворило би пут новим руским освајачким ратовима. Ако би се преговорима дошло до мира, руски деспот не би имао простора да испуни своје планове", рекао је Зеленски.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести