Преживљавање девет дана у тами,уз капи воде, медитацију

БАНГКОК: Група од 12 тајландских дечака и њихов тренер провели су, пре доласка спасилачких тимова, девет дана у тами пећине, пијући капи воде са зидова пећине, једући комадиће рођенданског колача и уз медитације преживљавали уз наду да ће бити пронађени и спасени.
tajland decaci
Фото: Tanjug (Tham Luang Rescue Operation Center via AP, File)

Напор њиховог тренера, чији је надимак Аке, је оно што их је одржало јаким и смиреним током 17 дана проведених у поплављеној тајландској пећини, пише BBC.

Аке је бивши будистички монах, те је у пећини учио дечаке медитацији како би се изборили са стресном ситуацијом.

Командант тајландских Фока, контра-адмирал Арпакорн Јуконгкаев рекао је да је Аке технике медитације користио не само да умири дечаке али и да они "што је мање могуће" користе ваздух у пећини.

Командант Фока испричао је да је "нада постала реалност" када је кренуло успешно спасавање 12 дечака и тренера из пећине Там Луанг.

"Имали смо малу наду да су можда живи али смо то морали да урадимо, једноставно смо морали да идемо напред", рекао је контра-адмирал.

Контраадмирал је говорио и о Саману Гунану, рониоцу који је у акцији спасавања изгубио живот. Био је у морнарици, али је пензинисан неколико година. За спасилацку мисију пријавио се добровољно. 

Он је рекао да је мисија била веома ризична јер је роњење било у условима у којима нико раније није видео.

Током акције спасавања погинуо је ронилац-волонтер Саман Гунан, за којег је командат Фока рекао да је веома пожртвован и да је његова жртва веома часна.

"Људи на Тајланду, а и широм света га веома поштују. Ми нисмо хероји. Радимо само оно што је у нашој моћи, али једна ствар коју не можемо да урадимо је да изневеримо људе", закључио је Арпакорн Јуконгкаев.

У тродневној акцији спасавања, најпре су у недељу извучена напоље четири дечака, потом у понедељак четири и на крају, у уторак, преостала четири дечака и њихов тренер.

Свих 13 преживелих налази се у болници у граду Чијанг Рај под надзором тима лекара и успешно се опорављају.

Фото: Youtube Printscreen
Пећина у којој је било заробљено 12 дечака постаје музеј

Пећина на северу Тајланда, у којој је више од две седмице била заробљена група од 12 дечака са тренером, биће претворена у музеј.
Званичници спасилачке службе су саопштили да ће у музеју бити представљен начин на који се одвијала акција спасавања дечака.

Они истичу да ће то бити главна атракција на Тајланду.

Пећина Тхам Луанг је једна од највећих пећина на Тајланду. Налази се у подножју планина у близини градића Мае Саи, у северној покрајини Ћианг Раи на граници с Мјанмаром. 

То подручје је већим делом неразвијено са ограниченим туристичким понудама.

"Ова област ће постати живи музеј, где ће бити приказано како се операција спасавања одвијала. Биће постављена и интерактивна база података о акцији спасавања. То ће постати још једна велика атракција на Тајланду", рекао је бивши гувернер и шеф мисије за спасавање Наронгсак Осотанакорн.
 

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести