ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА "БОЛЕСТ X" Гебрејесус поручио у ДАВОСУ: Питање је када, не ако

ДАВОС: Генерални секретар Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Гебрејесус истакао је данас важност припреме за, како је назвао, "болест X", изразивши наду да ће земље до маја ове године постићи споразум о пандемији како би се позабавиле овим "заједничким непријатељем".
p
Фото: Youtube Printscreen/CNBC International

Споразум о пандемији може ујединити сва искуства са свим изазовима с којима смо се суочили, као и сва решења, рекао је Гебрејесус на Светском економском форуму у Давосу, пренела је Анадолија.

Рекао је да је "болест X", непозната болест, први пут употребљена као термин 2018. године.

Навео је да постоје непознате ствари које се могу догодити и да је све што се дешава "питање када, не ако".

Не би требало да се суочимо са стварима неприпремљени, можемо се припремити и за неке непознате ствари, рекао је Гебрејесус на панел дискусији под називом "Припрема за болест X".

Дотакнувши се важности истраживања и развоја, као и здравствене инфраструктуре и радне снаге које треба припремити за "болест X", Гебрејесус је нагласио да је примарно здравље кључно што је свет имао прилику да види током пандемије ковида.

Понављајући важност споразума о пандемији, нагласио је да то може помоћи свету да се боље припреми за будућност.

Зато што се ради о заједничком непријатељу и без заједничког одговора, почевши од приправности, суочићемо се с истим проблемом као што је био и ковид, рекао је Гебрејесус.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести