Протести у Најробију због полицијског убиства бескућника

НАЈРОБИ: Житељи сиротињског кварта у Најробију, престоници Кеније, протествовали су због убиства бескућника Џејмса Муреитија (51), којег је брутално убила полиција, јер је наводно прекршио полицијски час уведен због епидемије коронавируса.
 Protesti u Najrobiju zbog policijskog ubistva beskućnika  Foto:AP Photo/Brian Inganga
Фото: Протести у Најробију због полицијског убиства бескућника  Фото:AP Photo/Brian Inganga

У извештају агенција АП наводи да су стотине житеља кварта Матаре изашле на улице у понедељак увече и палиле аутомобилске гуме у знак протеста против полицијске бруталности.

Брат убијеног Доминик Нџаги изјавио је да му није јасно због чега је полиција убила његовог брата.

"Патолог с којим сам разговарао рекао ми је да је мој брат упуцан 2 пута, једном у ногу, а други пут у врат. Хитац у врат испаљен је из непосредне близине", изјавио је Нџаги.

Према писању АП, убијени бескућник био је универзитетски образован машински инжењер, који је након развода пре 10 година доживео психички суноврат.

Полиција у Најробију није пристала да коментарише овај случај, али је борац за заштиту људских права Бонифацио Мванги изјавио да је 19 Кенијаца изгубило живот у полицијским акцијама контроле полицијског часа.

Мванги је оценио да смрт Муреитија, као и глобални протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, показују да је борба против полицијске бруталности иста у целом свету.

 

 

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести