Пуповац: Банија је наша кућа и кућа наше химне

ЗАГРЕБ: Традиционални божићни пријем у организацији Српског народног вијећа одржан је данас у атријуму Српске православне опште гимназије "Катарина Кантакузина Бранковић" у Загребу, у присуству представника државног врха предвођених премијером Андрејем Пленовићем, а председник СНВ Милорад Пуповац је обраћане посветио обнови Баније.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Он је подсетио да су бројни грађани на Банији након потреса остали без кућа уместо којих су захваљујући широкој мрежи солидарности добили привремени смештај који, како је рекао, ипак није такав да се у њему треба дочекати још једна зима и још једна година.

"Остајући без својих кућа наши суграђани на Банији остајали су без својих села и градова. Без свог јавног и друштвеног простора. Остајући без својих села и градова, остајали су и без и оно мало радних места што су их тамо стварали или налазили. Остајући без свега тога реално је да Банија увелико постане ничија кућа", навео је Пуповац и истакао:

"Зато на данашњи дан и овако окупљени требало би да кажемо да Банија неће постати ничија кућа, већ наша кућа. Кућа која има људе. Која има пут. До школе. До посла. До амбуланте. До места за забаву. Кућа која има шталу. Која има воду. Која има спремиште за машине. Која има складишта за усеве или плодове".

Банија ће бити кућа у којој ђаци који су дошли из целе Хрватске могу чути тонове Руњанинових мелодија и читати Михановићеве стихове националне и државне химне.

"Јер Банија је кућа наше химне", казао је Пуповац.

Подсетио је да су протеклих година, како је рекао, многи наши суграђани отишли из својих кућа јер нису видели перспективу бољег живота у свом завичају и домовини.

"За земљу која је толико становника, међу њима већину наших сународњака Срба, изгубила током рата, то је опасно. Зато уз све што већ чинимо, а то није мало, потребно је да чинимо више и да мењамо све оно што у хрватској кући смањује или замагљује перспективу бољег живота", рекао је Пуповац, пренео је портал хрватског недељника Новости.

Истакао је да то значи да политику вишка речи - било отровних било празних - претварамо у политику расправе и разговора.

"Да политику приватних интереса претварамо у политику јавног добра. То значи да присутне осећаје неправде свакодневно претварамо у осећаје праведности. Да расположиви јавни и приватни новац, идеје и енергије чувамо и претварамо у погонско гориво наше економије", навео је и додао:

"То значи да за своју, хрватску кућу чинимо најбоље и највише. Тако у њој нико неће бити вишак и ништа неће бити мањак. На крају, овде сам домаћин овог скупа али не и домаћин ове куће. Домаћин ове куће на загребачком св. Духу је Онај чије рођење прослављамо и Онај који и након што је постао патријархом СПЦ није напустио ни ову кућу, ни овај град, ни ову земљу", рекао је Пуповац, кој је присутне поздравио традиционалним божићним поздравом "Мир Божји, Христос се роди".

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести