Путин: Надам се да ће наше оружје навести неке да се замисле

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин данас је казао да се нада да ће напредно руско оружје које ће земљи осигурати безбедност за деценије које долазе, натерати оне који су навикнути на "милитаристичку реторику" да се замисле.
Putin jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"Озбиљан напредак је направљен у развоју напредног наоружања, о којем сам говорио 1. марта ове године пред парламентом. Надам се да ће наши најновији системи натерати оне који су се навикли на милитаристичку и агресивну реторику да размисле", казао је Путин на проширеном састанку министарства одбране.Он је такође упозорио да био повлачење САД из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) могло да уништи систем контроле наоружања.

"Саопштење САД о повлачењу из споразума ИНФ буди озбиљну забринутост. Тај корак могао би да има веома негативне последице и приметно ће ослабити регионалну и глобалну безбедност. У перспективи, то заправо може да значи деградацију па чак и уништење целе архитектуре контроле наоружања и непролиферације оружја за масовну деструкцију", рекао је Путин.Он је, међутим, истакао да ништа не спречава разматрање модернизације споразума ИНФ са другим државама или рад на новом споразуму о оружју у тој сфери.

"Да, заиста, постоје одређене комплексности у вези са овим споразумом и друге земље које поседују пројектиле кратког или средњег домета не учествују у њему. Али ништа не спречава покретање преговора о њиховом приступању постојећем споразуму или покретање дискусије о параметнима неког новог споразума", казао је руски председник.

Он је казао да су се оружане снаге Русије током 2018. године развијале на уравнотежен и планиран начин и да је нуклеарна тријада Русије знатно ојачала.

"Све врсте и родови војски развијали су се уравнотежено и обогаћени су најсавременојим оружјем и војном технологијом, у складу са планом и новим државним програмом наоружања. Нуклеарна тријада која игра главну улогу у одржавању глобалне једнакости, очигледно је постала јача", рекао је Путин.

Шојгу: Држимо војне активности НАТО "на оку"

МОСКВА:  Руско министарство одбране држи "на оку" војне активности НАТО и спремно је да одговори на сваку претњу, рекао је данас руски министар одбране генерал Сергеј Шојгу.

Он је нагласио, на годишњем скупу одбора министарства, укључујући и руског председника Владимира Путина, да ниједна војна активност стране земље не пролази неопажено, пренела је агенција Тасс."Њихови резултати се процењују и разматрају све док траје војна вежба", додао је Шојгу.

Како је рекао, нема потребе да се повећавају број војника и трошкови одбране све док је јака, покретна и ефикасна руска војска способна да се супротстави свим претњама које се појаве.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести