РТРС: Србима отето преостало руководеће место у судству БиХ

Без нормативног упоришта, за новог председника Високог судског и тужилачког савета БиХ изабран Халил Лагумџија, јавља РТРС
Tužilaštvo BiH foto: tuzilastvobih.gov.ba
Фото: tuzilastvobih.gov.ba

БАЊАЛУКА: На руководећој позицији правосудних институција БиХ нема ниједног представника српског народа, нити представника из Републике Српске, након што је, без нормативног упоришта, за новог председника Високог судског и тужилачког савета БиХ изабран Халил Лагумџија, јавља РТРС.

Таква незапамћена непропорционалност, за Лагумџију, очекивано, није спорна, пише јавни сервис РС и додаје да је, међутим, спорна за Србе из Републике Српске.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик најављује могућност апелације пред Уставним судом, али, како је рекао, и у “обраћању Уставном суду ничему се не треба надати, нити очекивати”.

“ВСТС је именован мимо Устава, то је насиље које гурају странци у БиХ. Овакав начин избора судија не постоји нигде на свету. Ово је само припрема за то да се поставе судије које одговарају, рецимо, жалбеном већу БиХ да би нам на изборима 2022. године они доносили одлуке какве хоће”, рекао је Додик.

И бивши председник ВСТС Милан Тегелтија изјавио је да је “политичко Сарајево потпуно овладало правосуђем на нивоу БиХ истеривањем Срба и представника Републике Српске са челних позиција у Високом судском и тужилачком савету”, преноси РТРС.

Тегелтија је оценио и да је све ово директна последица преношења политичких битака из Републике Српске на ниво БиХ у намери да се путем правосудног апарата БиХ произведе промена власти у Републици Српској.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести