РУСКИ МУП РАСПИСАО ПОТЕРНИЦУ ЗА ЕСТОНСКОМ ПРЕМИЈЕРКОМ Кремљ: Ово је само почетак

Руско Министарство унутрашњих послова расписао је потерницу за естонском премијерком Кајом Калас, произлази из базе МУП.
e
Фото: Youtube printscreen/ Radio Free Europe/Radio Liberty

„Калас Каја. Потерница по члану Кривичног закона“, наводи се у бази али без прецизирања о ком члану се ради. Потерница је расписана и за државним секретаром Тајмаром Петеркопом.

Калас је позната по својим антируским ставовима.

Између осталог, позивала је да се Русија изолује од слободног света, подржава рушење совјетских споменика, а такође се залагала да се на нивоу читаве ЕУ забрани издавање виза руским држављанима.

Истицала је да је спремна да промени Устав Естоније како би Руси и Белоруси били лишени права учешћа на изборима.

У самој Естонији била је предмет скандала јер се открило да компанија њеног супруга сарађивала са Русијом док је она истовремено била једна од највећих заговорника прекида пословања са Русијом.

Опозиција је тражила њену оставку.

Разлог за расписивање потернице за естонском премијерком и званичницима балтичких држава је вређање историјског сећања и непријатељско понашање према Русији, објаснио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"То су људи који су одговорни за одлуке које представљају вређање историјског сећања", рекао је Песков на брифингу и додао да званичници балтичких држава предузимају непријатељске кораке и по том питању и према Русији.

Реаговала је и портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова

"За злочине чији је циљ да се уништи сећање на ослободиоце света од нацизма и фашизма мора да се одговара. И ово је само почетак!", написала је она на Телеграму.

(Спутњик)

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести