САД хоће да отворе конзулат на Гренланду

ВАШИНГТОН: Администрација америчког председника Доналда Трампа планира да отвори амерички конзулат на Гренланду, а усред све веће стратешког и економског интересовања за ту данску територију.
grenland, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Mstyslav Chernov, File)

У писму које је Стејт департмент упутио Конгресу, оснивање конзулата у Нууку део је плана америчке спољне политике да повећа присуство на Арктику, преноси АП.

"САД имају стратешки интерес за унапређење политичких, економских и комерцијалних односа широм арктичког региона", наводи се у писму упућеном конгресном Одбору за спољне послове.

Како се наводи, стално дипломатско присуство омогућило би САД да заштити основне капиталне јединице на Гренланду и истовремено развије дубље односе са гренландским званичницима и друштвом.

У писму се наводи да ће конзулат бити "кључна компонента напора САД за повећање америчког присуства на Арктику и да ће послужити као ефикасна платформа за унапређење америчких интереса на Гренланду".

Трамп је прошле недеље изазвао дипломатски спор са Данском, након што је предложио да САД купе Гренланд, што је данска влада одбила.

САД су отвориле конзулат на Гренланду 1940. године након нацистичке окупације Данске, а који је затворен 1953. године.

Нови конзулат отворен је 1954. године у престоници Гренланда.

Стејт департмент је навео да је већ одредио службеника за послове из америчке амбасаде у Копенхагену, а сада планира да запосли локално особље на Гренланду до јесени, или убрзо након тога.

Очекује се да ће у конзулату до 2020. године бити седам запослених.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести