САД истражују повезаност Американаца са убиством Моиза

ВАШИНГТОН: Америчке полицијске и обавештајне агенције истраживале су данас повезаност Американаца са убиством председника Хаитија Жовенела Моиза, саопштила су три неименована извора.
s
Фото: Youtube Printscreen

Јединицу командоса, која је ове недеље убила Моиза и тешко ранила његову супругу, чинило је 26 Колумбијаца и двојица Американаца пореклом са Хаитија, навеле су раније данас власти Хаитија.

Полиција Хаитија идентификовала је двојицу осумњичених Американаца као Џејмса Солеџеса (35) и Винсента Џозефа (55), преноси Ројтерс.

Два извора из америчке полиције, која су тражила да остану анонимна јер је истрага и даље у току, рекла су да америчке агенције испитују повезаност САД са атентатом, али су одбила да посебно коментаришу двојицу осумњичених.

Према наводима извора, америчке агенције не учествују у истрази на Хаитију јер званичници те земље нису тражили њихову помоћ.

Трећи извор потврдио је да америчке агенције испитују убиство.

Солаџес је себе на интернету описао као "сертификованог дипломатског агента" и бившег шефа телохранитеља у амбасади Канаде на Хаитију.

У подацима доступним јавности наводи се да је Солаџес живео у Тамараку на Флориди и да нема криминални досије.

До данас о Винсенту Џозефу није било доступно много података.

Званичници Хаитија још нису саопштили шта су мотиви убиства председника, а од ступања на дужност 2017. године, он се суочавао с масовним протестима, прво због навода о корупцији и начина како је управљао економијом.

Моиз (53) је убијен у ноћи између 6. и 7. јула у његовој приватној резиденцији, а његова супруга Мартин Мари Етијен Џозеф, која је, такође, рањена у овом нападу, у критичном је стању и пребачена је у болницу у Мајамију.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести