САД осудиле поступање са демонстрантима у Русији

ВАШИНГТОН: САД најоштрије осуђују употребу грубих тактика против демонстраната и новинара овог викенда у градовима широм Русије, саопштио је данас Стејт департмент.
Stejt department/Tanjug
Фото: Tanjug
“Стални напори на сузбијању права Руса на мирно окупљање и слободу изражавања, хапшење опозиционог лидера Алексеја Наваљног и сузбијање протеста који су уследили забрињавајуће указују на даља ограничења цивилног друштва и основних слобода”, наводи се у саопштењу.
 
Стејт департмент подсећа да су права Руса на мирно окупљање и учешће на слободним и поштеним изборима садржани не само у уставу земље, већ, како се наводи и у руским ОЕБС-овим обавезама, Универзалној декларацији о људским правима и њеним међународним обавезама према Међународном пакту о грађанским и политичким правим.
 
САД су овим путем позвале руске власти да пусте све притворене због кршења њихових универзалних права, као и на тренутно и безусловно пуштање на слободу Алексеја Наваљног.
 
Стејт департмент је, такдоје, позвао Русију да у потпуности сарађује са истрагом међународне заједнице о наводном тровању Алексеја Наваљног и “веродостојно објасни употребу хемијског оружја на њеном тлу”.
 
“Сједињене Државе ће стати раме уз раме са нашим савезницима и партнерима у одбрани људских права - било у Русији или где год им прети опасност”, наводи се у саопштењу Стејт департмента.
goran
23.01.2021 • 23:17
sta se ameri mesaju.kod njih ce tek haos biti
Whitey
24.01.2021 • 15:00
I mene su razocarali ruski policajci. Umesto metak u grlo ko u kolevci demokratije USA, oni samo oendrek i pesnice. Bruka.
EUR/RSD 117.5791
Најновије вести