Самит седам најразвијенијих земаља света

ЛОНДОН: Видео самит седам најразвијенијих земаља света биће одржан у јеку пандемије корона вируса и очекивању да ли ће најбогатији одржати обећање да ће вакцине бити доступне и за грађане из најсиромашнијих држава.
boris dzonson
Фото: Tanjug (Kirsty O'Connor/PA via AP)

Самиту, на којем ће учествовати лидери Француске, Немачке, Италије, Канаде, Јапана и САД председаваће британски премијер Борис Џонсон, а доминираће тема пандемије корона вируса у којој је до сада живот изгубило готово 2,5 милиона људи, преноси АП.

Најављено је да ће Џонсон говорити о успеху научника који су развили вакцине против ковида-19 за мање од годину дана и потреби да се у наредних 100 дана створе нови типови вакцина.

Могућност да се развијају ефикасне вакцине против корона вируса пружају нам могућност повратка у нормалу, али не смемо да се опуштамо, поручио је Џонсон.

Из кабинета британског премијера је најављено да ће Џонсон обећати да ће сваки вишак вакцина бити дониран у програм Ковакс, који подржавају УН како би се обезбедила имуизација становништва у најугроженијим земљама.

Француски председник Емануел Макрон је изјавио је да би Европа и САД, у најкраћем року, требало да донирају до пет одсто својих тренутних залиха вакцина најсиромашнијим земљама, а и остали лидери Г-7 изразили су подршку плановима за донирање вакцина.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести