Саудијки Салми ал-Шехаб 34 године затвора због твитова

РИЈАД: Саудијка Салма ал-Шехаб (34), која је била на докторским студијама на Универзитету у Лидсу и вратила се кући у Саудијску Арабију на одмор, осуђена је на 34 године затвора јер је имала налог на Твитеру и пратила и ретвитовала дисиденте и активисте.
saudijska arabija
Фото: pixabay.com

Мајка двоје мале деце првобитно је осуђена на три године затвора због изазивања јавних немира и дестабилизације грађанске и националне безбедности, пренео је британски лист "Гардијан".

Жалбени суд је, међутим, у понедељак изрекао казну од 34 године затвора, након што је тужилац затражио од суда да размотри друге наводне злочине.

Нове оптужбе укључују наводе да је Шехаб помагала онима који желе да изазову јавне немире и дестабилизују грађанску и националну безбедност, пратећи њихове налоге на Твитеру и ретвитовањем њихових твитова.

Верује се да ће Шехаб имати могућност да упути нову жалбу.

Шехаб се не сматра изузетно познатом активисткињом, ни у Саудијској Арабији ни у Великој Британији.

Она је подржавала Луџаин ал-Хатлул, познату саудијску феминистичку активисткињу, која је била затварана и мучена због залагања за права жена да возе аутомобиле.

"Твитер" није желео да коментарише овај случај и могући утицај Саудијске Арабије на њихову пословну политику, наводи "Гардијан" и додаје да је принц Алвалид бин Талал поседује више од пет одсто те компаније преко инвестиционе компаније "Кингдом холдинг".

"Кингдом холдинг" је у мају продао 17 одсто својих акција компанији ПИФ, у којој је председник управног одбора саудијски принц престолонаследник Мохамед бин Салман.

Европска саудијска организација за људска права осудила је изрицање казне Шехабовој, истичући да је то најдужа затворска казна икада изречена било ком активисти.

Организација тврди да су многе активисткиње подвргнуте неправедним суђењима која су довела до произвољних казни и да су биле подвргнуте "тешкој тортури", која укључује и сексуално узнемиравање.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести