Северна Македонија данас почиње претприступне преговоре с ЕУ

СКОПЉЕ: Северна Македонија започиње претприступне преговоре са ЕУ међувладином конференцијом, која ће данас бити одржана у Бриселу.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Премијер Димитар Ковачевски најавио је да ће на македонском језику прочитати уводну реч, када његова држава званично отвори преговоре о чланству са ЕУ, наводи македонска телевизија Сител.

Како се прецизира, одмах након тога почиње скрининг који ће трајати годину и по, а по завршетку тог процеса планирана је наредна међувладина конференција којом ће бити завршена фаза отварања преговора о чланству, док је њено одржавање условљено изменама у македонском Уставу.

Министри спољних послова Северне Македоније и Бугарске Бујар Османи и Теодора Генчовска потписали су јуче у Софији билатерални Протокол након састанка мешовите међувладине комисије.

"Бугарска је земља која најснажније подржава европске интеграције Републике Северне Македоније и Албаније. Желимо им успех на путу којим су дуго желели. Надам се да ће заједничким снагама и уз нашу подршку стићи тамо где грађани Северне Македоније највише желе, а то је чланство у ЕУ, рекла је бугарска министарка спољних послова Теодора Генчовска након потписивања билатералног протокола у Софији.

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи је, с друге стране, том приликом истакао да је ово историјска прилика за његову земљу, да након 17 година статуса кандидата добије прилику да отпочне преговоре са ЕУ.

Бугарска је овим протоколом изјавила опредељеност за пристанак на одржавање прве политичке међувладине политичке конференције Скопља са Бриселом, уз прецизирање да ће наредна међувладина конференција за завршетак почетне фазе преговора о чланству, бити одржана одмах након што Северна Македонија укључи у свој Устав грађане који живе на територији државе и који су део других народа, као што је бугарски народ, преноси Сител.

У документу се наводи да је Влада Северне Македоније сагласна да се наредна међувладина конференција за завршетак фазе отварања преговора о чланству одржи након ступања на снагу ових уставних амандмана укључујући и уставни закон за њихову примену.

Османи је на изјавио да што се тиче језика, "уз сву моралну и политичку одговорност, тврди да македонски језик остаје чист, без фуснота и додатака".

Јучерашња изјава Генчовске о македонском језику, која је рекла да билатералним односима Бугарска не признаје службени језик Северне Македоније, била је у правцу тога да Софија не може да намеће свој став Европској унији, нагласио је македонски министар, преноси Сител.

За другу тачку Протокола, који се односи на тему Комисије за историјска питања између две земље, Османи је истакао да се користе речи „охрабрити" или „подстицати" како би се јасно ставило до знања да је њен рад потпуно аутономан и да ће самостално доносити одлуке без политичког утицаја и по принципу реципроцитета.

Он је навео и да спекулације да Комисија има рокове за отварање и затварање поглавља нису тачне.

Осмни је рекао да се Комисија охрабрује да питања средњег века заврши за годину дана, и да нема других временских ограничења, а такође постоје охрабривања да заврши свој рад до уласка земље у ЕУ.

После конференције министра Османија, реаговао је председник опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски, који је изјавио да Бугарска током преговарачког процеса не затвара питање македонског језика, наводи Сител.

Мицкоски је још најавио да ће Извршном одбору странке предложити покретање иницијативе за прикупљање 150.000 потписа и референдумско изјашњавање грађана да ли су за или против протокола који је потписала влада.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести