Сијарто: Безбедност Европе почиње у централној Азији

БУДИМПЕШТА: Крајње је време за Брисел да схвати да је централна Азија кључна за европску безбедност, с обзиром на то да 30.000 до 35.000 миграната свакодневно напушта Авганистан, рекао је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
m
Фото: Youtube Printscreen

Министар Сијарто је на заједничкој конференцији за новинаре са таџикистанским колегом Сироџидином Мухридином указао на то, да ако су земље централне Азије одлучиле да отворе своје границе за мигранте, Европа ће се суочити са још већим мигрантским таласом од оног који је био 2015. године, пренела је агенција МТИ.

"Као резултат тога, предавања о људским правима треба коначно да буду напуштена, а стварну подршку треба пружити суседним земљама Авганистана како би им се помогло у чувању граница“, рекао је Сијарто.

Сијарто је додао да се "предлаже да Европска унија барем удвостручи 20 милиона евра издвојених за ову намену, као и да ће се та подршка пренети земљама региона што је пре могуће".

Таџикистан штити 1.344 километра границе са Авганистаном и крајње је време да ЕУ обезбеди ефикасну подршку, рекао је он.

Сијарто је истакао да је крајње време да Европа, Брисел и невладине организације схвате да заштита граница није питање људских права, већ да представља питање безбедности.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести