СКАНДАЛ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Деца добијала крв ЗАРАЖЕНУ ХИВ-ОМ И ХЕПАТИТИСОМ

Праве размере клиничких истраживања током којих је заражена крв давана деци 1970-их и 1980-их откривене су, пошто је Би-Би-Си добио увид у медицинске документе.
8
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Они откривају море небезбедних испитивања на деци из Велике Британије и показују да су лекари стављали научне циљеве испред здравља пацијената.

Истраживања су трајала више од 15 година, у њима су учествовале стотине људи од којих је већина заражена ХИВ-ом или хепатитисом Ц.

Један од преживелих пацијената за Би-Би-Си каже да су их лекари третирали као "заморчиће".

Међу учесницима истраживања била су деца са проблемом згрушавања крви, а у честим случајевима њихове породице нису дале пристанак.Већина деце које су подвргнуте овим испитивањима данас је мртва.

Документи указују да су лекари у центрима за лечење хемофилије широм Велике Британије користили производе крви, иако је било познато да су вероватно заражени.

Несташица крви у овој европској земљи током 1970-их и 1980-их подстакла је лекаре да је увозе из Америке. Међутим, високо ризични даваоци, попут затвореника и зависника од дрога, давали су плазму за ову терапију, а она је била заражена вирусима попут хепатитиса Ц и ХИВ-а, који могу бити смртоносни.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

"Заморчићи"

Пацијенти су називани и "невиним хемофиличарима", а тај израз записао је и доктор Мачин у болничком картону.

"Био сам заморче у тестирањима која су могла да ме убију", рекао је један од преживелих "заморчића" за Би-Би-Си, по имену Лук.

"Не постоји други начин да се то објасни – моје лечење је измењено да бих учествовао у истраживању. То ми је донело смртоносну болест хепатитис Ц, иако моја мајка никада није обавештена о томе", прича 42-годишњак.

Керноф и Мачин објавили су резултате истраживања 1987. године и закључили да овај вид лечења има "мало или нимало ефекта" на смањење ризика од хепатитиса Ц.

Ни један, ни други лекар данас нису живи.

Мачин је пре смрти предао доказе за јавну истрагу и тада је потврдио да је Лук врбован за истраживање његовог колеге Кернофа, али негирао је да је ово спроведено без сагласности Лукове мајке.

Од 122 ученика који су похађали Трелоар’с колеџ између 1974. и 1987. године, 75 је до сада умрло од инфекције ХИВ-ом и хепатитисом Ц.

Истрага о скандалу заражене крви биће завршена 20. маја.

(Б92/Би-Би-Си)

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести