Скупштина изабрала владу Црне Горе, премијер Абазовић

ПОДГОРИЦА: Скупштина је вечерас изабрала владу Црне Горе на чијем челу је премијер Дритан Абазовић.
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Влада има 18 министарстава, 20 министара (два без портфеља) и четири потпредседника и рок јој је ограничен на годину дана.

О предлогу за програм рада и састав Владе изјашњавало се 48 посланика, 45 је било за, три против а уздржаних није било.

За избор нове Владе и експозе мандатара гласало је 45 посланика нове већине, против су била три посланика СД-а.

Именовано 20 министара у новој Влади Црне Горе

Након три месеца институционалне блокаде и вишечасовне расправе посланици Скупштине Црне Горе су, у одсуству Демократског фронта и Демократске Црне Горе, а уз подршку Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића на Цетињу изабрали нову владу на чијем челу ће бити премијер Дритан Абазовић.

Нова влада је представљена као "европска" и замениће досадашњу извршну власт коју је предводио премијер Здравко Кривокапић, а у којој је Абазовић био потпредседник и координатор безбедносних служби.

Влада ће имати 18 ресора, 20 министара, од којих су два без портфеља, као и четири потпредседника.

Потпредседница Владе за спољну политику, европске интеграције и регионалну сарадњу и министарка европских послова је Јована Маровић, потпредседник Владе за економски систем и министар пољопривреде, шумарства и водопривред Владимир Јоковић, потпредседник задужен за политички систем и унутрашњу политику и министар одбране Рашко Коњевић, а потпредседник задужен за регионални развој и министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић.

Министар правде је Марко Ковач, министар унутрашњих послова Филип Аџић, министар финансија Александар Дамјановић, министар спољних послова Ранко Кривокапић, министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић, министар спорта и младих Василије Лалошевић, министар јавне управе Мараш Дукај, министар рада и социјалног старања Адмир Адровић, министар просвете Миомир Мијо Војиновић, министар здравља Драгослав Шћекић, министарка културе и медија Маша Влаовић, преноси ЦДМ.

Министарка екологије, просторног планирања и урбанизма је Ана Новаковић Ђуровић, министар људских и мањинских права је Фатмир Ђека, министарка науке и технолошког развоја Биљана Шћепановић, док су министри без портфеља Зоран Миљанић и Адријан Вуксановић.

Ђуровић: Време је да престанемо да се делимо

ПОДГОРИЦА: Данијела Ђруовић је након избора за председницу Скупштине Црне Горе изјавила да јој је указана велика част што је на тој позицији као још једна жена након две деценије.

"Уверена сам да ћемо заједно смоћи снаге да превазиђемо поделе дубоко укорењене у нашем друштву", поручила је Ђуровић у обраћању парламенту.

Казала је да на путу европских интеграција морају радити заједно и власт и опозиција.

"Морамо створити језик компромиса и помирења у том смислу спремна сам да дам пуни допринос да Скупштина буде мјесто гђе ће се јасно чути глас свих пођеднако, а не да буде медијски сервис појединих партија", поручила је Ђуровић.

Она је казала да ће Скупштина наставити свој европски и евроатлантски пут. Навела је и да је обнова регионалних односа један од прироритета у деловању, преноси РТЦГ.

"Време је да историју препустимо историчарима и да престанемо да се делимо", навела је Ђуровић.

Она је додала и да је потребно да се реше односи између државе и верских заједница, а све то са циљем "да бисмо градили друштво једнако за све".

Додала је да ће приоритети у раду бити усвајање закона о Скупштини, Влади, пореклу имовине, измене изборног законодавства, као и доношење закона о попису становништва.

Данијела Ђуровић, посланица Социјалистичке народне партије, изабрана је раније данас за председницу Скупштине Црне Горе.

Она је након избора положила заклетву.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести