ШОЛЦ НА ТАНКОМ ЛЕДУ Зар су тенкови и муниција битнији од пензија?

Канцелар Олаф Шолц жели ускоро да Бундесвер наоружа из текућег буџета. На рачун социјалних издавања? Тога се посебно плаше политичари из редова СПД и Зелених.
n
Фото: Youtube printscreen/ CBS Evening News

Канцелар Олаф Шолц (СПД) затегао је живце политичком Берлину када је прошлог викенда у интервјуу за "Зидојче цајтунг" рекао: "Мој циљ је да, након истека специјалног фонда, финансирамо Бундесвер из општег буџета".

Специјални фонд – то је сто милијарди евра које је влада ставила на располагање немачкој војсци пре две године, након руског напада на Украјину. Финансиран је кредитима, пише Дојче веле.

Удвостручење буџета за одбрану?

Али, према садашњим плановима, новац ће бити потрошен већ 2027. Набављена је муниција и наручени скупи системи наоружања. Али, само до 2027.

Стручњаци су израчунали да ће после тога, уместо око 52 милијарде евра које су раније биле предвиђене за одбрану, у буџету бити потребно више него дупло: 108 милијарди евра.

Ти додатни трошкови требало би једноставно да "…буду уштеђени на другом месту", као што је то Шолц успут приметио у интервјуу.

То се може десити само у највећој буџетској ставци, оној за социјалну потрошњу. Ове године држава издваја око 176 милијарди евра, више од трећине укупног буџета, за грађане без посла, за друге социјално угрожене групе и за пензионере.

Родерих Кизеветер, стручњак за одбрану опозиционе ЦДУ, такође сматра да је Бундесверу неопходно драстично више новца да би могао да делује као истински модерна војска и да брани земљу од могућег напада.

Кизеветер је бивши официр, а данас је посланик немачког парламента и слаже се с повереницом Бундестага за одбрану Евом Хегл из редова СПД која процењује суму на 300 милијарди евра.

У интервјуу за ДВ, Кизеветер подсећа на многе кризе које су погодиле Немачку у веома кратком временском периоду: ратови у Украјини и на Блиском истоку, на пример.

"У овој ситуацији, императив је да се становништву коначно јасно стави до знања да морамо променити приоритете ако желимо да наставимо да живимо у слободи и демократији", каже посланик највеће опозиционе странке.

Без неопходне сигурности, привреда би дугорочно била упропашћена, а била би неопходна и потпуно другачија ограничења у буџету за социјална давања ако би се, на пример, Украјина распала и ако би били расељени милиони људи.

Кинерт тврди: Шолц је погрешно схваћен

Кизеветеров закључак гласи: "Мислим да је супротстављање трошкова одбране социјалном буџету апсолутно погрешна дебата, с обзиром на претњу којој је Немачка такође изложена".

Ипак, испрва је настало велико узбуђење, посебно међу Социјалдемократама и Зеленима. Тенкови и оружје уместо социјалне помоћи грађанима и пензија? Тако гласе многи наслови у немачким медијима.

Према речима генералног секретара СПД, Кевина Кинерта, Шолц је у интервјуу био погрешно схваћен: Кинерт је за јавни сервис АРД рекао да су социјална сигурност и територијална безбедност Немачке, Европске уније и НАТО "две неодвојиве стране исте медаље".

Посланик Бундестага Ралф Стегнер (СПД), је конкретнији. Он је за магазин "Шпигел" рекао да унутрашњу и спољну безбедност "никада не би требало ставити насупрот друштвене кохезије". Стога је, додаје, "неопходан, или посебан фонд за модернизацију наше земље, или бар реформа кочнице дуга". Стегнер је упозорио да би већа војна потрошња, социјална штедња и истовремено поштовање кочнице дуга, ојачали десничарске популисте.

Зелени су за обнављање специјалних фондова

И то је заправо оно о чему се ради: законска кочница дуга предвиђа нове кредите само у врло ограниченом обиму. За специјални фонд Бундесвера влада је зато изабрала контроверзну конструкцију специјалног фонда. То су нова задужења која се преузимају ван буџета. Али, влада не може да ствара такве посебне фондове у недоглед – тако се вероватно може разумети Шолцов коментар.

Ипак, председница Зелених Рикарда Ланг верује да је такав пут могућ. Она је у понедељак у Берлину изјавила: "То би био начин да осигурамо да трошимо довољно на одбрану. Финансирање не може доћи само из текућег буџета. Морамо осигурати да безбедносна ситуација не буде конкуренција социјалној сигурности у земљи".

Међутим, најмањи коалициони партнер у влади, Либерали (ФДП), очигледно има мање проблема са социјалним резовима. Александер Милер, стручњак те странке за одбрану, за "Шпигел" је рекао: "Потребно нам је више средстава да трајно финансирамо трошкове особља, залиха и муниције. То не радите с додатним дуговима, али морате да промените приоритете у нормалном буџету".

Све у свему, дебата је тек почела, али се већ врти у круг: кочница дуга забрањује нова дуговања у буџету. Да би се суспендовала кочница, влади је потребна двотрећинска веćина у Бундестагу, а тиме и гласови опозиције, односно посланика ЦДУ и ЦСУ. Али, опозиција одбија такав план.

(Б92)

 

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести