Шпанија: Пронађено 1.413 кг кокаина, ухапшено 14 лица

ХАГ:  Европол је подржао Централну јединицу за наркотике и Централну јединицу за прање новца регионалне каталонске полиције приликом хапшења 14 чланова међународне криминалне организације који су шверцовали кокаин и прали новац.
evropol, europa eu
Фото: europol.europa.eu

Осам чланова криминалне организације послато је у затвор, наведено је у саопштењу Европола.Истрага је започета децембра 2018. године када је у компанији у близини Барселоне пронадено 1.413 килограма кокаина.Дрога је била сакривена у 800 кутија А4 папира које су стигле из Бразила.

Прави садржај кутија откривен је тек када је запослени у компанији узео једну која му је случајно испала.Две особе су ухапшене у Шпанији, а истрага је открила да је 10 људи кријумчарило дрогу из Бразила као део криминалне организације.Како би "опрали" новац који су стекли од трговине дрогом, осумњичени су створили читаву пословну структуру са различитим компанијама, инвестиционих компанија за некретнине или модних продавница у Барселони.

Други начин прања новца био је коришћење људи који су периодично вршили мале новчане депозите у неколико филијала банака.Регионална каталонска полиција извршила је 4. фебруара 13 истовремених претреса кућа и компанија како би "разбила" структуру ове организације за кријумчарење и заједно са шпанском националном полицијом извршила претрагу једне куће на острву Малеон на Балеарима.

Заплењен је новац у неколико валута, мобилни телефони, четири симулирана оружја, три аутомобила, два моторцикла и неколико објеката, а две плантаже марихуане су расформиране.Два стручњака Европола била су упућена како би пружила подршку на лицу места и "извукли" податке из мобилних телефона двојице ухапшених.

У истрагама је помагао и члан Шпанске националне јединице Европола.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести