Станивуковић: Победа у Бањалуци увод у промене у целој РС

БЕОГРАД: Победа у Бањалуци увод је у промене у целој Републици Српској, уверен је новоизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.
stanivukovic
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ mn

''Ова победа се у Бањалуци чекала 22 године. За то време Бањалука није изродила ново лице, ни нову политику као алтернативу владајућој политици у РС, због чега ова победа носи епитет историјске и представља увод у промене које су неминовне на општим изборима за две године'', каже Станивуковић у разговору за Танјуг.

Истиче да је очекивао победу на локалним изборима у главном граду Српске, јер су, каже, грађани годинама чекали да акумулирано незадовољство политиком Милорада Додика ''претворе у поверење'' према новом лицу у политици.

На питање да ли су Бањалучани истовремено гласали и против досадашњег градоначелника Игора Радојичића, кадра из Додикове СНСД, и начина на који је водио град, Станивуковић одговара да је пораз Радојичића последица његове везаности за један систем, али недовољне храбрости да се одупре систему који је, каже, годинама уцењивао и малтетирао грађане.

Сматра да је Радојичић поражен јер је ћутао на корупцију и неодговорно се односио према нерасветљеним убиствима у Бањалуци, што су грађани, каже Станивуковић, разумели као саучесништво и одобравање.

''Радојичић се ограђивао да нема надлежност да се бави убиствима, што је чињеница, али то треба да брине оног ко води град. Бићу градоначелник који ће превазилазити надлежности, али не да бих се правио важан, већ зато што је моја дужност да бринем и да друге институције вучем за рукав, ако не реагују'', каже Станивуковић.

Поруке Додика о тешкоћама са којима ће се суочити новоизабрани градоначелник, будући да у градском парламенту већину има Додикова СНСД, Станивуковић је, како наводи, разумео као претње и неодговорно понашање, те подсетио да члан Председништва БиХ нема никакве ингеренције на територији Бањалуке.

''Уместо да на тој позицији будете државник, претите санкцијама највећем граду у РС само зато што вам се не допада градоначелник који је изабран'', наводи Станивуковић.

Сматра да такве претње додатно отежавају народу који је, каже, годинама оптерећен економским и социјалним проблемима, тренутно и здравственим, и који још носи ожиљке из последњег рата.

На Додикове поруке Станивуковић је, каже, одговорио "помирљивожж и жжотворио врата сарадњежж предлогом да начелници и директори предузећа у Бањалуци, који су добро радили свој посао, после спроведене ревизије, остану на функцијама.

"Пружио сам руку и свим одборницима, без обзира на страначку припадност, да заједно радимо, да не гледају Бањалуку само кроз мене, него кроз све нас заједно. Спреман сам и да наставимо квалитетне пројекте, а има их, које је започео Радојичић'', каже Станивуковић.

Он, међутим, критикује претходну власт да нема резултата у привреди, довођењу инвестиција, отварању нових радних места, што ће, најављује, бити приоритети нове градске управе кроз регионалну сарадњу, пре свега са Београдом и Владом Србије.

''Србија је последњих година помогла РС са више од 60 милиона евра. То је буџет Бањалуке, па онда може да се разуме колики је значај те помоћи'', наводи Станивуковић.

Наглашава да је наставак сарадње и јачања ''братских и пријатељских веза'' са Београдом и Србијом императив за сваког градоначелника Бањалуке.

''Заинтересовани смо да преузмемо позитивне праксе из Београда у решавању проблема вртића, бројних инфраструктурних и комуналних проблема... Ако наши односи могу да се побољшају, а увек може боље, чинићемо све напоре у том правцу'', поручује Станивуковић.

На питање како види то што је Бањалука изабрала ново, младо лице за градоначелника, док ће Сарајево, по свему судећи, водити Богић Богићевић, високи функционер из бивше СФРЈ, Станивуковић одговара да будућност није у младим, већ поштеним људима, да он пристаје једино на поделу на поштене и непоштене политичаре и да је то кључно за оба града.

''Не бих ником замерао због година, не оправдавам ни ако се мени замера. Године не треба да буду детерминанта онога што могу да урадим, а млад човек може много тога, што ћу и доказати. Али, и људи са 50, 60 или 70 година могу да имају невероватно енергију, видело смо то на примеру америчких избора'', указује Станивуковић.

Упитан за даље амбиције у политици, Станивуковић каже да се његов политички ангажман не би завршио да је исход избора у Бањалуци био другачији, те да ће наставити да се бави политиком.

''Моја жеља је да стасам у државника, а то је неко ко воли народ, док политичар брине само о изборима. Желим да бринем о народу и то је за мене виши циљ, животна мисија. Мој стриц, чије име носим, положио је живот за РС и одатле креће та нит у коју је уткан мој дугорочни пут и посвећеност да чиним најпозитивније за своју отаџбину и свој народ'', каже Станивуковић који је на изборима био кандидат Партије демократског прогреса.

Најављује да ће у наредне две године активно учествовати у политичким процесима у РС, пре свега вођењем Бањалуке, али и кроз афирмацију нових лица ''за нове победе'' на општим изборима за две године.

На констатацију да поједини аналитичари праве аналогију између њега и црногорског политичара Дритана Абазовића, Станивуковић одговара да су им заједничцки младост, полет и занос и то што су се у тешким, али различитим условима, борили против жжсличних диктаторских система.

За Абазовића каже да је поштен човек који није спреман на непринципијелне договоре зарад функције у чему су, каже Станивуковић, такође слични.

''Међутим, када се дубље у анализира, виде се разлике међу нама, пре свега, идеолошке. Иако је обојици човек средиште политике, мој нагласак је на родољубљу и патриотизму, док тих емоција и изражајности скоро да нема код Дритана, који је потпуно грађански опредељен'', објашањава Станивуковић.

Истиче да ће пружити руку сарадње сваком квалитетном младом човеком, не гледајући потенцијалне разлике - страначке, верске, националне или државне.

''Желим да градим мостове који ће Бањалуку спајати са сваким градом у РС и БиХ, у нашој матици Србији, али и шире, са Загребом, Љубљаном, Подгорицом...“

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести