Страх у Вашингтону због нереда током инаугурације Бајдена

Повећан опрез се јавио због нереда који су настали 6. јануара, када је настрадало пет особа приликом упада Трампових присталица у зграду Конгреса, пренео је АП.
vasington, pixabay
Фото: pixabay.com

ВАШИНГТОН:Амерички безбедносни стручњаци су забринути због могућег "напада изнутра" или претње која би могла да дође од припадника службе који ће бити задужени за чување изабраног председника САД Џоа Бајдена током инаугурације 20. јануара, због чега су затражили да свих 25.000 припадника Националне гарде дође у среду у главни град.

Повећан опрез се јавио због нереда који су настали 6. јануара, када је настрадало пет особа приликом упада Трампових присталица у зграду Конгреса, пренео је АП.

Министар војске Рајан Мекарти је рекао за АП да су безбедносне службе свесне потенцијалних претњи и упозорио је командире јединица да буду на повећаном опрезу како се инаугурација приближава, али командири засад нису уочили никакву претњу.

Национална гарда је почела да пристиже у Вашингтон још прошле недеље и додала да ће бити комплетна до среде.

Ухапшен политичар који је јуришао на Конгрес

ВАШИНГТОН: Америчко министарство правосуђа саопштило је у недељу да је ухапшен политичар из Новог Мексика због везе с нападом на Конгрес САДл 6. јануара, након чега је изјавио како намерава да поново оде у Вашингтон с ватреним оружјем у знак протеста против инаугурације будућег председника САД Џоа Бајдена.

Квој Грифин, заступник округа у Новом Мексику и оснивач групе "Каубоји за Трампа", био је међу хиљадама који су јуришали на Конгрес у покушају да спрече да се потврди победа Бајдена над председником Доналдом Трампом - он је стајао је на степеницама зграде, али није улазио у њу, јавила је агенција Хина.

Власти кажу да се вратио у Нови Мексико након побуне, где је на састанку већа округа Отеро 14. јануара изјавио како планира да оде назад у Вашингтон с пушком и револвером у знак протеста против Бајденове инаугурације.

Није било одмах јасно је ли Грифин носио ватрено оружје кад је ухапшен у недељу, а оптужен је јер је противзаконито ушао и задржао се у забрањеној зони.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести