Суд у Лондону: Асанж неће бити изручен САД

ЛОНДОН: Оснивач Викиликса Џулијан Асанж (49) неће бити испоручен САД по оптужници да је шпијун, саопштила је британски судија Ванеса Бараитсер данас, уз објашњењедда би то била репресивна мера због његовог менталног стања.
asanz
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein)

Бараитсер је данас рекла да би Ашанж највероватније извршио самоубиство уколико би био послат у САД, пренео је АП.

Америчка влада је саопштила да ће се жалити на пресуду.

Тужилаштво у САД је оптужило Асанжа по 17 тачака оптужнице и једној тачки да је злоупотребио употребу компјутера око публикације Викиликса, у којем је објавио војне и дипломатске документе пре једне деценије.

Ове оптужбе носе потенцијалну затворску казну од 175 година затвора.

Адвокати оптуженог Аустралијанца су бранили Асанжа аргументима да се он понашао као новинар и позвали су се на Први амандман у којем се посебно наглашава слобода говора за објаву докумената које су разоткриле недозвољене радње америчке војске у Ираку и Авганистану.

Тужилаштво САД најавило жалбу, адвокат тражи кауцију за Асанж

ЛОНДОН: Тужилаштво САД најавило је да ће уложити жалбу на одлуку британског судије да не испоручи оснивача Викиликса Џулијана Асанжа тој земљи, саопштила је данас Асанжов адвокат Едвард Фицџералд.

Он је рекао и да ће у среду поднети захтев за кауцију за Асанжа, преноси Ројтерс.

Британски судија Ванеса Бараитсер саопштила је раније данас да Асанж неће бити испоручен САД, која га терети за шпијунажу и одавање поверљивих докумената уз образложење да би то била репресивна мера због његовог менталног стања и да би Ашанж највероватније извршио самоубиство уколико би био послат у САД.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести