Сукоб полиције и демонстраната у Паризу, испаљен сузавац

ПАРИЗ: У близини Тријумфалне капије у Паризу данас поподне је дошло до сукоба између полиције и учесника протеста.
e
Фото: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Полиција је реаговала испаливши сузавац и водене топове на демонстранте, од којих су неки носили гас маске, а потом се повукла у улице у околини главног "попришта сукоба".

Неки демонстранти који су носили црне заставе одбили су да напусте Јелисејска поља, главну париску авенију где су мирни протести почели неколико сати раније.

Поједини су пркосили кордону специјалне полиције, али, како наводи АП, нису као што се дешавало током ранијих протеста палили аутомобилске гуме и бацали каменице на полицију.

Према подацима француског министарства унутрашњих послова, у Паризу се окупило 7.000 демонстраната, више него претходне суботе, наводи телевизија БФМ, али знатно мање него неких ранијих пута, када је на улице широм Француске изашло и до 300.000 људи. 

Данашњи протестни марш у Паризу почео је код Тријумфалне капије са фестивалским призвуком, а жене од којих су неке носиле розе балоне, дан након Међународног дана жена, позивајући на једнака права и плате

Протести су одржани и у бројним другим градовима Француске укључујући Бордо, Тулуз и Лил где су трговци из предострожности затворили радње с обзиром је на неким претходним простима било разбијених излога. 

Покрет "Жути прслуци" организовао је 17. пут за редом протесте због неслагања са политиком владе, коју оптужује да фаворизује богате.

Иако су за овај викенд "Жути прслуци" најављивали већи број људи на улицама, тенденција смањења њиховог броја се наставља.

Како наводи АП, подршка Француза овом покрету је, судећи по резултатима истраживања јавног мења, у опадању, а као главни разлог анкетирани наводе насиље на појединим од ранијих протеста и привредне губитке због чињенице да током протеста многе продавнице затварају своја врата како би избегле материјалну штету.

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести