Сукоби на протестима у Пољској, више ухапшених

ВАРШАВА: Пољска полиција сукобила се данас са учесницима протеста који су се поново окупили испред Министарства образовања протестујући поводом пресуда суда којом су пооштрена ограничења на право на абортус.
њ
Фото: Танјуг (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Неколико особа је ухапшено, укључујући једног фоторепортера, у време када су се поново распламсали протести жена у Варшави и другим деловима Пољске, преноси АП.

Протести, које организује група "Женски штрајк", редовно се одржавају откако је Уставни суд 22. октобра донео пресуду којом су додатно пооштрена ионако већ рестриктивна правила о абортусу.

Група "Женски штрајк" организовала је блокаду саобраћаја на мосту у Варшави, док су се десетине људи одвојено окупиле испред зграде министарства, види се на снимцима које је објавила приватна телевизија ТВН, а преноси Ројтерс.

Према наводима државне новинске агенције ПАП, демонстранти су испред зграде министарства развили велики транспарент, на којем је писало "Бесплатан абортус, бесплатно образовање" и узвикивали "Школе ослобођене од фашизма".

Полиција је комбијима опколила зграду, блокирајући тако демонстранте, а полицајци су подизали особе које je седелo на земљи, показују телевизијски снимци.

Група активиста који се боре против репресије "Шпила" саопштила је да је полиција привела четворо демонстраната.

Полиција је саопштила да је један учесник протеста повређен након што је покушао да извуче заштитно стакло из полицијског возила.

Медији су раније пренели да је полицијски комби ударио једног демонстранта.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести