Хонгконг: Супертајфун обарао кранове, 111 људи у болници (Видео)

ХОНГКОНГ: Најмање 111 људи затражило је данас лекарску помоћ у болницама Хонгконга пошто је супер тајфун "Мангкут" протутњао на 100 километара од тог кинеског региона, објавила је Радио-телевизија Хонгконга, преноси ТАС С.
е
Фото: Youtube Printscreen

"У најјачим налетима ветар је достизао брзину од 189 километара на час, обарајући кранове, скеле, дрвеће и саобраћајне знакове", наведено је у прилогу РТХК.

Супер тајфун "Мангкут" јача над Јужним кинеским морем и сада јури ка обали Кине, након што је изазвао хаос на Филипинима где је усмртио најмање 29 особа.

АП наводи да је скоро пола милиона људи евакуисано из седам градова у кинеској покрајини Гвангдонг, у региону Макау познатом по казинима они су затворени по први пут, а из Опсерваторије Хонгконга становништву је поручено да се клони луке.

"Љуљало се прилично дуго, најмање два сата. Због тога ми се јако вртело у глави", каже за Ројтерс Елејн Вонг, која живи у небодеру у Каулуну, делу Хонгконга.

Наводи се да је ниво мора порастао за 3,5 метара на неким местима, таласи су запљускивали путеве и избацивали живе рибе, а вода је продрла у поједина стамбена насеља и тржни центар у источном делу Хонгконга.

"Ово је нешто најгоре што сам видео. Никада пре нисам видео овако поплављене путеве и да се прозори овако тресу", наводи становник Хонгконга Мартин Вонг.


Милиони евакуисани на југу Кине, на Филипинима 64. жртве

ХОНГКОНГ: Супертајфун "Мангкут" погодио је данас јужну кинеску покрајину Гуангдунг, након што се обрушио на север Филипина, доносећи са собом јаке ветрове и кишу, услед чега су најмање 64 особе погинуле, али се страхује да су још десетине људи затрпане под земљом због покретања клизишта. 

Више од 2,4 милиона људи евакуисано је данас из Гуангдунга, а око 50.000 рибарских бродова позвано је да се врати у луку, јавља АП позивајући се на државне медије. 

Олуја се обрушила на град Таишан у Гуангдону, доносећи са собом ветрове брзине од162 километра на сат. 

Власти на југу Кине прогласиле су црвени аларм, упозорење највишег нивоа, пошто је национални метеоролошки центар саопштио да ће се тај густо насељени регион суочити са "озбиљним тестом, изазваним ветром и кишом" и позвао званичнике да припреме становништво за могућу катастрофу. 

Отказане су стотине летова, брзи возови не саобраћајају, а прекинут је и нормалан железнички саобраћај у неким местима у покрајинама Гуангдунг и Хајнан, саопштила је компанија надлежна за железнички саобраћај у Гуангдонгу, Хунану и Хајнану. 

Како је претходно пренео ТАС С, најмање 111 људи затражило је данас лекарску помоћ у болницама Хонгконга пошто је "Мангкут" протутњао на 100 километара од тог кинеског региона, објавила је Радио-телевизија Хонгконга (РТХК).

"У најјачим налетима, ветар је достизао брзину од 189 километара на час, обарајући кранове, скеле, дрвеће и саобрацајне знакове", наведено је у прилогу РТХК.

РТХК је објавио упозорење стручњака да се очекује да ће "Мангкут" бити најснажнији тајфун који је погодио град протеклих деценија. 

Наводи се да је ниво мора порастао за 3,5 метара на неким местима, таласи су запљускивали путеве и избацивали живе рибе, а вода је продрла у поједина стамбена насеља и тржни центар у истоцном делу Хонгконга.


На тамошњем међународном аеродрому десетине хиљада путника остало је блокирано због отказивања летова.

Ројтерс наводи да удари ветра наснажнијег тропског циклона који је ове године погодио ово подручје достижу брзину већу од 200 километара на час, што је једнако максималној категорији 5 "интензивног урагана" у Атлантском океану.

Наводи се да се очекује да "Мангкут" крене западно ка кинеској покрајини Гвангдонг на југу земље и региону Макау. Претходно је јутрос у Хонгконгу објављен највиши сигнал узбуне на тајфуне на нивоу 10, а невреме је чупало дрвеће из корена и ломило стакла на зградама.

Најмање 29 особа страдало је на Филипинима дуж разорног трага који је иза себе оставио "Мангкут", пре свега изазивањем клизишта уа планинским подручјима, саопштиле су данас филипинске власти.

Франсис Толентино, саветник председника Филипина Родрига Дутертеа, изјавио је овој агенцији да је 20 особа погинуло у региону Кордиљера на главном острву Лузон, четворо људи је од клизишта страдало у оближњој покрајини Нуева Визкаја, а у покрајини Илокос Сур једна особа је погинула од пада дрвета.

У међувремену су стигли подаци о још четири жртве, а АП наводи да је најмање 40 копача злата затрпано од клизишта у северном делу Филипина.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести