СУПРУЖНИЦИ ЗАЈЕДНО ОТИШЛИ У СМРТ Еутаназирани бивши премијер Холандије и његова супруга

ХАГ: Драјс ван Агт, демохршћански премијер Холандије од 1977. до 1982. године, умро је уз помоћ еутаназије, заједно са супругом у 94. години живота, објавила је организација за људска права "The Rights Forum".
1
Фото: ilustracija/pixabay

Ова организација, коју је основао бивши премијер, додала је да је пар умро у понедељак и да ће бити сахрањени на приватној церемонији у источном граду Најмеген, преноси АП. Обоје су неко време били крхког здравља, а Ван Агт је 2019. доживео излив крви у мозак и никада се није у потпуности опоравио.

Демохршћанин, који је постајао све прогресивнији након што је напустио политику, 2017. године изашао из своје странке због разлика око Израела и Палестине.

Након посете Израелу 1999, постао је све гласнији о својој подршци палестинском народу. Искуство са тог путовања Ван Агт је назвао "преобраћењем", наводи АП.

"Својим јединственим језиком, јасним уверењима и упечатљивом презентацијом, Ван Агт дао је боју и садржај холандској политици у време поларизације и страначке обнове", поручио је холандски премијер Марк Руте.

Холандска краљевска породица у саопштењу је похвалила бившег премијера зато што је, како су навели, преузео одговорност у турбулентним временима и додала да је био инспирација многима. 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести