СЗО: Могуће ОИ у Токију, формат зависи од ковида 19

ЖЕНЕВА: Светска здравствена организација (СЗО) верује да ће се Олимпијске игре овог лета одржати у Јапану, а сматра да се многе одлуке о њиховом формату могу донети само у последњем тренутку због непредвидивих ризика од пандемије корона вируса.
t
Фото: pixabay.com

Надамо се да ће се Олимпијада одржати, рекао је директор програма СЗО за ванредне ситуације Мајк Рајан на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Он је напоменуо да је охрабрујуће што се проценат позитивних случајева ковида 19 у Јапану стабилизује и што су власти примениле врло систематичан приступ у управљању овим ризиком.

Додао је и да верује да ће Токио донети такве одлуке у организовању Игара којима ће се истовремено ограничити социјални контакти којима би се ширио вирус.

Неке одлуке, попут броја гледалаца, могу се донети само непосредно пре отварања Игара на основу бројева нових случајева ковида 19, а познато је да је Јапан већ саопштио да ће гледаоцима из иностранства бити забрањено присуство и да би и цела манифестација могла да се одржи без публике, додао је Рајан.

Јапан је данас продужио ванредно стање у Токију и још неколико префектура до краја маја како би се зауставио нагли пораст случајева корона вируса, али премијер Јошихиде Суга поновио је да је и даље могуће да се Олимпијске игре одрже током лета, како је планирано од 23. јула, након прошлогодишњег одлагања.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести