СЗО: Наредни месеци посебно тешки када је реч о пандемији

ЖЕНЕВА: Неколико наредних месеци биће посебно тешки када је реч о пандемији корона вируса, изјавио је генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус на брифингу у Женеви.
 Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus Foto: SZO
Фото: Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус Фото: СЗО
Гебрејесус је рекао да је ово критичан тренутак када је о реч о пандемији, нарочито на северној хемисфери. Он је истакао да ће неколико наредних месеци бити јако тешки и да су неке земље "на опасном путу", преноси ТАС С.
 
Велики број земаља бележи експоненцијални раст броја заражених, што доводи до преоптерећености здравствених система, истакао је генерални директор СЗО.
 
Он је позвао лидере држава да предузму хитне кораке у циљу спречавања даљег погоршања, као што је свеобухватна анализа епидемиолошке ситуације и хитно прилагођавање мера у оним местима која бележе велики пораст броја новозаражених.
 
Осим тога, власти морају јасно да информишу јавност о реалној епидемиолошкој ситуацији и да помогну грађанима и економији, додао је Геберејесус.
 
Он је приметио да је недостатак кисеоника забележен у болницама у великом броју земаља.
 
Неке од најсиромашнијих држава на свету имају само пет до 20 одсто кисеоника потребног за лечење пацијената, истакао је генерални директор СЗО.
EUR/RSD 117.5814
Најновије вести