СЗО:Копнене операције у Гази оставиће људе без лекара, БОЛНИЦЕ У РАФИ ПРЕТРПАНЕ

ЖЕНЕВА:Израелске копнене операције у јужној Гази могле би да лише здравствене заштите хиљаде Палестинаца, упозорила је Светска здравствена организација (СЗО).
1
Фото: X/printscreen

Интензивирање војних копнених операција у јужној Гази, посебно у Кан Јунису, вероватно ће одсећи хиљаде људи од здравствене заштите, посебно од приступа медицинском комплексу Насер и Европској болници у Гази, двема главним болницама у јужној Гази, пошто се број рањених и болесних повећава, наведено је у саопштењу СЗО, преноси ЦНН .

Указује се на то да само 18 од 36 болница још увек функционише у Гази, али да само делимично пружају услуге.

СЗО додаје да је 12 болница на југу Газе "кичма здравственог система". "Газа не може да дозволи да изгуби још једну болницу јер се здравствене потребе и даље повећавају", наведено је у саопштењу СЗО.

Десетине хиљада интерно расељених Палестинаца стигло је у Рафу, најјужнији део Појаса Газе, у протекла два дана, а у пренатрпаним склоништима дошло је до избијања заразних болести, саопштила је данас канцеларија УН за координацију хуманитарним пословима (OCHA). Ово је уследило након што је израелска војска у недељу саопштила да проширује своје копнене операције на целу палестинску енклаву, преноси ЦНН.

"С обзиром на то да је капацитет склоништа у граду Рафа далеко премашен, већина новопридошлих интерно расељених лица се настанила на улицама и празним површинама широм града, где су подигли шаторе и импровизована склоништа", саопштила је OCHA У саопштењу се наводи да се од око 1,8 милиона расељених широм Газе, скоро милион налази у 99 објеката на југу енклаве, укључујући Кан Јунис и Рафу, којима управља Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA), и упозорава на ширење болести у тим склоништима.

"Због пренасељености и лоших санитарних услова у склоништима UNRWA на југу, дошло је до значајног пораста неких заразних болести и стања као што су дијареја, акутне респираторне инфекције, инфекције коже и појаве вашки“, додаје се у саопштењу. У понедељак, OCHA је саопштила да је примила извештаје о избијању хепатитиса у склоништима за избеглице у појасу Газе, наводи ЦНН.

СЗО је позвала Израел да предузме неопходне мере за заштиту цивила и болничке инфраструктуре.

Тим СЗО који је недавно посетио болницу Насер у јужном граду Кан Јунис навео је да су услови "катастрофални" и да су зграда и простор око болнице претрпани пацијентима и расељеним људима који траже склониште. "Хитна помоћ је препуна пацијената...

Многи пацијенти се лече на поду", навео је тим СЗО.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести