Талибани опколили град Газни, заузели домове цивила

КАБУЛ: Талибански борци опколили су град Газни у централном Авганистану, заузимајући домове цивила у борби против авганистанских снага безбедности, саопштили су данас тамошњи званичници.
w
Фото: Pixabay.com

Ово је последња офанзива талибана у провинцији Газни, будући да су талибани охрабрени одласком страних снага направили нови продор, стичући додатну територију, преноси агенција АП.

“Ситуација у граду Газни је врло критична. Талибани користе куће цивила као скровишта одакле пуцају на авганистанске снаге безбедности, што веома отежава ситуацију у деловању снага безбедности против талибана”, изјавио је Хасан Резаи, члан покрајинског већа у граду Газни, који је на главном путу између Кабула и Кандахара.

Насиље је ескалирало у Авганистану откако је амерички председник Џо Бајден у априлу најавио да ће се америчке снаге повући до 11. септембра, завршавајцухи тако своју 20-годишњу мисију у Авганистану.

Сукоби између талибана и снага безбедности настављају се и у јужној провинцији Кандахар, где су талибани традиционално имали снажно упориште, тврде мештани.

"У протекла четири дана, наоружани талибани нападају град Кандахар из западног правца", рекао је Хамидзаи Лалај, бивши члан парламента који се бори против талибана у Кандахару.

До сада талибани нису успевали да освоје престонице провинција, али су извршили притисак на авганистанске снаге безбедности које одговарају на офанзиве талибана широм земље.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести