Тонга: Стигао авион са помоћи из иностранства

ВЕЛИНГТОН: Први авион са иностраном помоћи стигао је у Тонгу, доносећи преко потребну воду и друге залихе, јавља BBC.
1
Фото: Tanjug/(LACW Kate Czerny/Australian Defence Force via AP

Нови Зеланд је саопштио да је његов војни авион слетео на главни аеродром у Тонги након што су радници очистили дебео слој пепела са аеродромске писте у престоници Нукуалофа.

На путу су и други авиони и бродови које су послали Нови Зеланд и Аустралија.

Суботња ерупција подморског вулкана и талас цунамија довели су до тога да је вулкански пепео прекрио острва у том архипелагу, што је проузроковало озбиљан здравствени ризик, јер пепео и морска вода загађују залихе воде.

Спасилачки тимови и стотине добровољаца су данима очајнички радили на чишћењу писте аеродрома користећи колица и лопате, што је новозеландски командант здружених снага адмирал Џим Гилмур окарактерисао као “колосалне напоре”.

Он је новинарима данас рекао да је новозеландски војни авион “Ц-130 Херкулес” слетео у Тонгу нешто после 16:00 по локалном времену и да је био натоварен контејнерима за воду, сетовима за привремено склониште, електрицним генераторима, хигијенским и породичним комплетима и комуникационом опремом.

Аустралија је саопштила да први од њена два авиона “Боеинг Ц-17 Глобемастер”, који је такође стигао данас у Тонгу, има уређај за "чишћење" који помаже да се писта држи чистом.

Опрема за поправку и унапређење телекомуникација, као и основне залихе воде, лекова и хигијене су приоритет у првој страној помоћи.

Тонганске власти затражиле су да примопредаја помоћи буде обављена готово бесконтактно, како би се спречио ризик од ширења ковида на острво које је до сада имало само један случај вируса током пандемије.

Власти Аустралије и Новог Зеланда су се сложиле са тим, а Аустралија је поручила да се нико неће искрцати из њихових авиона.

“Очекује се да ће летелица бити на земљи до 90 минута пре него што се врати на Нови Зеланд“, изјавио је новозеландски министар одбране Пени Хенаре.

У ерупцији вулкана и цунамију су погинуле најмање три особе, а комуникација је ограничена, будући да је Тонга тек сада почела да поново успоставља контакт након пет дана одсечености од остатка света.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести