Тора: Ако не будемо разговарали протести неће стати

БАРСЕЛОНА:  Каталонски регионални лидер Ким Тора изјавио је да протести, на којима су често избијали сукоби са полицијом, неће бити окончани све док шпанска влада не буде прихватила да саслуша захтеве сепаратиста.
Katalonski regionalni lider Kim Tora Foto: AP Photo/Paul White
Фото: AP Photo/Paul White

"Ако не будемо сели да разговарамо, ово неће стати", поручио је Тора у изјави за АП.Он је то рекао после једне недеље нереда у Барселони и другим градовима североисточног региона на протестима покренутим после изрицања затворских казни деветорици сепаратистичких лидера.

Тора је критиковао шпанског премијера Педра Санчеса што није пристао да се састане са њим када је раније данас у Барселони посетио повређене полицајце.Шпанија мора да схвати да ово "превазилази оквире Каталоније" и да се "не може управљати Шпанијом, а не слушати глас Каталонаца", истакао је Тора.

Санчез је раније данас посетио Барселону после вишенедељних каталонских сепаратистичких немира, одбацујући позиве да се састане са вођама који се залажу за независност Каталоније и оптуживши регионалног председника Тору да није испунио своју дужност да успостави ред.

Посету Санчеза регионалној престоници дочекало је стотине мирних демонстраната, који су певали каталонску химну и махали плакатима на којима га позивају да "седне и разговара" са регионалном владом, пренео је Ројтерс.Уочи посете током које се састао са безбедносним снагама и полицајцима повређеним на протестима, Санчез је оптужио каталонског Тору да није успео да заштити јавну безбедност и осигура складан суживот измеду оних коју су за и против независности.

У писму које му је упутио, Санчес је рекао да је Тора "окренуо леђа" безбедносним снагама и поновио свој захтев да он мора да осуди немире.Тора је у саопштењу током викенда навео да је увек осуђивао насиље и критиковао премијера јер избегава дијалог.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести