ТРАМП ПРОТИВ ЗВАНИЧНОГ ВАШИНГТОНА  Смрт Наваљног ме освестила шта се дешава у САД

ВАШИНГТОН: Бивши амерички председник Доналд Трамп саопштио је данас да га је смрт Алексеја Наваљног ''учинила свесним'' шта се дешава у САД, али није никоме директно приписао одговорност за смрт руског опозиционара.
a
Фото: Youtube printscreen/ Donald J Trump

''Изненадна смрт Алексеја Наваљног учинила ме је све више свесним шта се дешава у нашој земљи. То је спор, постојан напредак, са поквареним, радикално-левичарским политичарма, тужиоцима и судијама који нас воде путем уништења'', написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Truth! (Истина).

Он је оценио да отворене границе, ''лажни'' избори и ''крајње неправедне одлуке'' судства ''уништавају'' САД. ''Ми смо народ у опадању, народ који пропада'', написао је Трамп, и додао акроним МАГА2024, што је алузија на његову политичку девизу ''Учинимо Америку поново великом''.

Упркос томе што су председник САД Џозеф Бајден и други бивши председници, као и највиши чланови америчког Конгреса директно окривили руског председника Владимира Путина за смрт Наваљног у затвору на северу Русије, Трамп то није учинио. Док је био председник, Трамп је, према наводима Ројтерса, изразио дивљење Путину.

Канцеларија Федералне казнено-поправне службе Русије за Јамало-Ненецки аутономни округ саопштила је да се Наваљни осећао лоше после шетње у казненој колонији Поларни вук и изгубио свест, након чега је преминуо после неуспешне реанимације, као и да се истражује тачан узорк смрти. Наваљни је служио казну затвора од 30 година, а у саопштењу руских затворских власти наведено је да је он био "најжешћи домаћи противник" председника Русије Владимира Путина. Раније данас, портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да су изјаве западних политичара које окривљују Путина за смрт Наваљног ''безобразне'', додајући да је истрага у току и да се предузимају све неопходне мере.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести