Турска обалска стража спасила 35 миграната, потрага за још 4

БОДРУМ: Турска обалска стража саопштила је да је рано јутрос спасила 35 миграната из Егејског мора, са брода који је почео да тоне, као и да је потрага за још четири нестале особе и даље у току, пренела је агенција Ројтерс.
potonuo brod, migranti /pixabay.com
Фото: pixabay.com

Мигранти су из мора спашени око три сата после поноћи у близини малог острва крај обале у провинцији Баликесир на западу Турске.

Многи мигранти који беже из подручја захваћених ратом, са Блиског истока и шире, покушавају да дођу до Европске уније преко Грчке, у коју углавном долазе са острва која се налазе у близини турске обале. Преко милион људи је стигло до обала Турске у периоду између 2015. и 2016. године.

Раније у току ове године неколико десетина хиљада миграната покушало је дође до Грчке копненим и прекоморским путем након што је Анкара рекла да их више неће спречавати у томе, због споразума који је склопила са Бриселом 2016. године, у замену за помоћ Европе за сиријске избеглице.

У Турској има око 3.6 милиона миграната из Сирије, што је највећа избегличка популација у једној земљи на свету, а очекује се да ће овај број бити још већи.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести