Туск: Безбедност на Балкану значи безбедност у Европи

ЉУБЉАНА:  Председник Европског савета Доналд Туск и словеначки премијер Миро Церар истакли су данас значај европске перспективе западнобалканских земаља.
donald tusk, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Они су то истакли, на почетку Тускове дводневне посете Словенији, преноси агенција СТА.Туск је казао да ће предстојећи самит Европске уније са лидерима западног Балкана морати да потврди европску перспективу региона.

"Безбедност на Балкану значи безбедност у Европи", закључио је Туск.Церар је казао да је сада време за чланице ЕУ да заједно одлуче да ли би земље западног Балкана требало у потпуности да се интегришу у ЕУ и евроатлантске савезе или да се оставе да саме нађу свој пут.

Он је казао да чврсто верује да је прво решење најбољи пут.Церар је, такође, позвао ЕУ да заједно приступи проблему миграција и политике азила и изразио забринутост што поново расте број миграната на такозваној "Балканској рути".

Говорећи о буџету ЕУ за више година, Церар је казао да је Словенија свесна утицаја Брегзита на буџет ЕУ, али да се неће задовољити "било каквим драстичним смањењем средстава ЕУ".Са друге стране, Туск је похвалио Церара као "одговорног Европљанина", изузетно "тешког, али конструктивног партнера".

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести