У НАШЕМ НЕПОСРЕДНОМ КОМШИЛУКУ База МК у Румунији постаје највећа НАТО база у Европи

БУКУРЕШТ: Ваздухопловна база Михаи Когалничану (МК) у Румунији спрема се да постане највећа ваздухопловна база НАТО у Европи, већа и од Рамштајна у Немачкој, пише ББЦ.
a
Фото: Youtube Printscreen

База МК, названа по оближњем селу које носи име по политичару из 19. века, ускоро ће угостити ескадрон румунских Ф-16 авиона, недавно набављених од Норвешке, као и беспилотне летелице МQ-9 рипер. Додатно, развија се војно насеље које ће примити ротирајуће војно особље копнене војске, ваздухопловства и морнарице НАТО-а из 32 земље, навео је ББЦ.

Пилот британских ваздупловних снага РАФ, поручник Чарли Тега, који је на служби у бази МК, рекао је за британски јавни сервис да "постоји много већа присутност САД овде, много више инфраструктуре, смештаја, људи и опреме". Према Тегу, напад Русије на Украјину изменио је подручја преко којих он лети и "стратешки положај мисије".

Током његовог последњег боравка у Румунији 2021. године, НАТО пилоти летели су далеко изнад међународних вода Црног мора. Међутим, сада се држе зоне од 12 наутичких миља (22 километра) изнад румунских и бугарских територијалних вода "како би се избегли неспоразуми, ескалаторне ситуације са Русима", додао је он.

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести